Farklı ekim zamanlarının, sonbahar ürünü oalarak açıkta yetiştirilen kıvırcık baş salata (lactua sativa var capitata) çeşitlerinde gelişme ve verim üzerine etkileri
The Effect of different sowing times on the growth and yield of crisphead cultivars grown in the open as an autumn crop
- Tez No: 105950
- Danışmanlar: PROF. DR. SERVET VARIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Sonbahar ürünü, Kıvırcık baş salata, Ekim zamanı, Çeşit, Verim ve kalite özellikleri, Autumn crop, Crisphead lettuce, Sowing times, Cultivars, Yield and quality characteristics
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 35
Özet
ÖZET Bu araştırma, kıvırcık baş salata çeşitlerinin Tekirdağ'da açıkta sonbahar ürünü olarak yetiştirilmesinde en uygun ekim zamanının ve çeşitlerin belirlenmesi amacıyla 2000 yılı Ağustos-Aralık döneminde yapılmıştır. Deneme, tesadüf bloklarında faktöriyel deneme şeklinde iki yinelemeli olarak kurulmuştur. Çeşitler Salinas, Tarsus, Bahia, Calona, Tilina, Şemikler ve Arapsaçı olmak üzere yedi adettir. Açıkta üretim planı şu şekilde düzenlenmiştir: Ekim Dikim Hasat I. Ekim 07.08.2000 30.08.2000 İlk hasat:26.09.2000 Son hasat: 19.10.2000 II. Ekim 22.08.2000 19.09.2000 İlk hasat:07.1 1.2000 Son hasat: 30.11.2000 Sonuçlara göre; pazarlanabilir bitki ağırlığı yönünden birinci ekimde Calona ve Salinas çeşitleri en uygun olup, aynı grupta yer almışlardır. İkinci ekimde ise Calona en uygun çeşit bulunmuştur. Baş çapı yönünden ise birinci ekimde Salinas, ikinci ekimde Calona çeşitleri en iyi sonucu vermişlerdir. Bahia ve Şemikler çeşitleri ise birinci ekimde tohuma kalktıklarından dolayı uygun olmayan çeşitlerdir. İncelenen tüm ölçütler yönünden birinci ekim ikinci ekimden daha iyi sonuçlar vermiştir.
Özet (Çeviri)
II SUMMARY THE EFFECT OF DIFFERENT SOWING TIMES ON THE GROWTH AND YIELD OF CRISPHEAD CULTIVARS GROWN IN THE OPEN AS AN AUTUMN CROP This research was made during August-December period in 2000 in the open in Tekirdağ to find out the most suitable sowing times and crisphead cultivars. The experiment was made as a factorial experiment in randomised block desing with two replications. The seven cultivars were: Salinas, Tarsus, Bahia, Calona. Tilina, Şemikler and Arapsaçı. The cultural programme was: Sowing Planting Harvesting 1st sowing 07.08.2000 30.08.2000 First harvesting:26.09.2000 Last harvesting: 19.10.2000 2nd sowing 22.08.2000 19.09.2000 First harvesting:07.1 1.2000 Last harvesting: 30.1 1.2000 According to the results, for the marketable plant weight, Calona and Salinas cultivars were the most suitable and were in the same group in the first sowing. Calona was found the most suitable for the second sowing. For the head diameter, the best results were obtained from Salinas in the first sowing and from Calona in the second sowing. Bahia and Şemikler cultivars were found not suitable because they started bolting after the first sowing. For the all criteria investigated, fist sowing gave better results than the second sowing.