Yeni schiff bazı ligand ve bazı metal komplekslerinin sentezi, karakterizasyonu ve biyolojik aktivitelerinin incelenmesi
Synthesis, characterization and investigation of biological activities of novel schiff base ligand and some metal complexes
- Tez No: 884585
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜMEYRA TUNA YILDIRIM, DOÇ. DR. CÜNEYT ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Aminofenol, Ligand, Metal Kompleks, Moleküler Modelleme, Schiff bazı, Aminophenol, Ligand, Metal Complex Molecular Modeling, Schiff Base
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
YENİ SCHİFF BAZI LİGAND VE BAZI METAL KOMPLEKSLERİNİN SENTEZİ, KARAKTERİZASYONU VE BİYOLOJİK AKTİVİTELERİNİN İNCELENMESİ Oktay EROĞLU Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Farmasötik Bilimler Anabilim Dalı Danışman: Dr. Öğretim Üyesi Sümeyra TUNA YILDIRIM İkinci Danışman : Doç. Dr. Cüneyt TÜRKEŞ Amaç: Bu tez kapsamında bir Schiff bazı ligandı ve Co(II), Ni(II), Cu(II) ve Zn(II) komplekslerinin sentezi, karakterizasyonu ve sentezlenen bileşiklerin etki mekanizmalarının Schrödinger Suite bilgisayar destekli moleküler modelleme programı ile aydınlatılması amaçlanmaktadır. Materyal ve Metot: Sentezlenen ligand ve metal komplekslerinin yapılarının aydınlatılmasında elemental, spektroskopik ve termal analiz teknikleri kullanılmıştır. Bileşiklerin etki mekanizmalarının aydınlatılmasında moleküler modelleme programı kullanılarak tanımlayıcı bazı moleküler özellikleri hesaplanmıştır. Bulgular: Bir salisilaldehit türevi olan 4-dietilamino-2-hidroksibenzaldehit ile bir aminofenol türevi olan 2-amino-4-metilfenol'ün reaksiyonundan bir Schiff bazı ligandı ve bu ligandın metal asetatları ile uygun şartlarda gerçekleştirilen reaksiyonundan metal kompleksleri sentezlenmiştir. Bileşiklerin yapıları enstrümental analiz yöntemleri kullanılarak aydınlatılmış ve aktivite çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Sonuç: Schiff bazı ligandı ve metal komplekslerinin sentezleri gerçekleştirildikten sonra yapısal karakterizasyon çalışmaları yapılmıştır. Sentezlenen bileşiklerin etki mekanizmaları ve kenetlenmenin gerçekleştirileceği aktif bölge belirlenip olası ilaç molekül adaylarının hedef reseptör bölgesi ile etkileşimleri hesaplanmıştır. ZnL2 bileşiği ile AChE arasında anyonik bölge amino asitleri olan Trp86, Tyr124 ve Tyr341 ile π-π etkileşimleri ve ayrıca katalitik aktif bölge kalıntısı His447 ile π-katyon etkileşimi tespit edilmiştir. Bununla birlikte ileri in vivo çalışmalara da ihtiyaç duyulduğu görülmüştür. 2024, 85 Sayfa
Özet (Çeviri)
SYNTHESIS, CHARACTERIZATION AND INVESTIGATION OF BIOLOGICAL ACTIVITIES OF NOVEL SCHIFF BASE LIGAND AND SOME METAL COMPLEXES Oktay EROĞLU Erzincan Binali Yıldırım University Graduate School of Health Sciences Department of Pharmaceutical Sciences Supervisor: Assist. Prof. Dr. Sümeyra TUNA YILDIRIM Second Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Cüneyt TÜRKEŞ Aim: The aim of this thesis is the synthesis and characterization of a Schiff base ligand and its complexes of Co(II), Ni(II), Cu(II) and Zn(II) and to elucidate the mechanisms of action of the synthesized compounds using Schrödinger Suite computer-aided molecular modeling program. Material and Method: Elemental, spectroscopic and thermal analysis techniques were used to elucidate the structures of the synthesized ligand and metal complexes. Some descriptive molecular properties were calculated using a molecular modeling program to elucidate the mechanisms of action of the compounds. Results: A Schiff base ligand was synthesized from the reaction of 4-diethylamino-2-hydroxybenzaldehyde, a salicylaldehyde derivative, and 2-amino-4-methylphenol, an aminophenol derivative, and metal complexes were synthesized from the reaction of this ligand with metal acetates under appropriate conditions. The structures of the compounds were elucidated using instrumental analysis methods and activity studies were carried out. Conclusion: Structural characterization studies were performed after the synthesis of Schiff base ligand and metal complexes. The mechanisms of action of the synthesized compounds and the active site where the docking will be performed were determined and the interactions of the synthesized possible drug molecule candidates with the target receptor site were calculated. π-π interactions with the anionic site amino acids Trp86, Tyr124 and Tyr341 and also π-cation interaction with the catalytic active site residue His447 were detected between the ZnL2 compound and AChE. However, it was seen that further in vivo studies were also needed. 2024, 85 Pages