Hasarlı yüksek yapıların onarımı ve güçlendirilmesi
Repair and reinforcement of high rise damaged buildings
- Tez No: 106193
- Danışmanlar: PROF. DR. ERCÜMENT KÖKSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Damage, repair, reinforcement, resonance, High rise XI
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 207
Özet
ÖZET Son yıllarda statik ve dinamik analiz yapan bilgisayar programları geliştirilmiş olup bir yapı sistemi için kısa sûrede çok sayıda farklı çözümler üretmek mümkün olmuştur. Bu da en doğru çözümün yapılabilmesi açısından büyük avantaj sağlamıştır. Depremden etkilenen yapıların hasar tespitinin yapılması, onarım ve güçlendirmeye karar verilenlerin ise yapılacak olan çalışmaların en doğru bir biçimde tasarlanıp uygulanması son derece önemlidir. Bu çalışmada ülkemizde onarım ve güçlendirmeyi bekleyen çok sayıda yapı olduğu düşünülerek, konu hakkında genel bilgiler verilmiş olup İstanbul- Fa tin 'teki mevcut bir binanın farklı iki zemin sınıfına göre (zemin sınıfı 2 ve 4) Sta4-cad bilgisayar yapı analiz programı ile çözümleri yapılmış ve bulunan sonuçların karşılaştırmaları yapılarak her iki durum için takviye projeleri hazırlanmıştır. Çalışmanın daha geniş bir alana yayılması amacıyla mevcut binaya bir kat eklenerek yüksek yapı elde edilmiş (temelden itibaren 27.4 mt) ve çözümler buna göre yapılmıştır. Zemin sınıfı 2 için yapılan hasar tespit çalışmalarında bina az hasarlı duruma tekabül ettiği halde, zemin sınıfı 4 için yapılan orta hasarlı yapı olarak değerlendirilmiştir. Zemin sınıfı 2 için yapılan çözümler sonucunda binanın x yönünde 2 adet, y yönünde 4 adet betonarme perde güçlendirme için yeterli olurken; zemin sınıfı 4 için y yönüne 2 adet daha 1.50x0.25 mt'lik betonarme perde uygulanması gerektiği saptanmıştır. Ayrıca yapının olası bir depremde zemin hakim periyoduyla titreşim yapmayacağı kanaatine varılmış ve rezonans tehlikesinin bulunmadığı belirlenmiştir. Anahtar Kelimden Hasar, onarım, güçlendirme, rezonans, yüksek yapı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT During these last years software having the capacity of performing static and dynamic analysis have been developed and so it has been possible to produce for a construction system, a great number of different solutions in a very short period of time and this has been a great advantage in finding the exact solution. It's extremely important to determinate the damages caused by the earthquake in the buildings in order to repair and to strength them and all these works have to be planed and applied in the best way. In this study, we consider the fact that there are a lot of buildings waiting to be repaired and to be strengthened, so we gave general information on the subject and analyzed a building in Istanbul, in the district of Fatih, on two different ground classes (ground class 2 and class 4) through the STA4-CAD computerized construction analysis program that gave us the solutions, so, comparing the results, we have been able to prepare the reinforcement projects for both situations. In order to spread the study on a larger surface, we added a floor to the present building and so we obtained a higher construction (27,4 meter from the basement) and we found out the relative solutions.In the works aiming to determinate the damages for ground class 2, the building resulted to have been slight damaged, while for ground class 4 it resulted to have been damaged on a medium range. According to the solutions presented for ground class 2, it came out that 2 curtain supporting reinforced concrete walls had to be added on the“x”direction and 4 others on the“y”direction for strengthening the building, while for ground class 4, it came out that next to the above mentioned walls, 2 more reinforced concrete curtain walls measuring 1,50 x 0,25 mt. had to be added to the building. We also got the impression that, in case of earthquake, the building wouldn't be able to vibrate with the same ground vibration period and we stated that there was no danger of resonance.