Soğuk haddelenmiş düşük karbonlu çelik saçların şekillendirilebilirlik özelliği ve mekanik karakteristikleri
The Formability properties and mechanical charactersitics of cold rolled low-carbon steel sheet
- Tez No: 106216
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EMİN YURCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Soğuk haddelenmiş düşük karbonlu çelik sac, mekanik karakteristikler, şekillendirilebilirlik, mekanik deneyler, deformasyon hızı XX11, Cold rolled low - carbon steel sheet, mechanical characteristics, formability, mechanical tests, deformation rate XXlll
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 271
Özet
ÖZET Soğuk haddelenmiş düşük karbonlu çelik sac malzemeler, birçok sanayi dalında geniş bir kullanım alanına sahiptir. Özellikle otomotiv ve beyaz eşya endüstrisi başta olmak üzere, bu malzemelerin tercih edilmesinin başlıca nedeni, optimuma yakın bir şekillendirilebilirlik - dayanım - kaynak edilebilirlik ve yüzey kalitesi kombinasyonu sağlamasıdır. Bu sac malzemenin kalite sınıfları, gerek kimyasal bileşim gerekse üretim proseslerindeki farklılıklar nedeniyle, metalurjik ve mekanik özellikler bakımından belirgin değişimler göstermektedir. Bunlar da, sac malzemenin pres altında şekillendirilebilirliğini ve ürün kalitesini önemli ölçüde etkilemektedir. Soğuk haddelenmiş düşük karbonlu çelik saclann genel özellikleri incelenmiş ve çeşitli standartlara göre sımflanduılması ele alınmıştır. Sac malzemelerin şekillendirme işlemlerindeki davranışını tahmin etmek ve özelliklerinin işlemlerdeki etkisini belirleyebilmek için, şekillendirilebilirlik teorilerine temel oluşturan bazı mekanik ve metalurjik kavramlar incelenmiştir. Bununla birlikte, çeşitli sac şekillendirme yöntemlerinin esaslarına değinilmiştir. Saclann şekillendirilebilirlik özelliğini değerlendirmeye yönelik olan bazı deney yöntemleri ve şekillendirme sımr eğrileri incelenmiştir. Sacların şekillendirilebilirlik özelliğini etkileyen faktörler, malzeme faktörleri ve işlem faktörleri şeklinde ikiye gruba ayrılarak, her bir parametrenin etkisi açıklanmıştır. Fe P03 (DİN EN 10130-91) kalitesindeki soğuk haddelenmiş düşük karbonlu çelik sac malzemenin mekanik karakteristiklerini ve şekillendirilebilirlik özelliğini incelemek amacıyla, bir deney serisi programlanarak uygulanmıştır. Sac malzemeye, haddeleme yönü ile değişik açılarda uygulanan çekme deneyleri ile, malzemenin mekanik özellikleri ve bunların gerinim hızı ile göstermiş olduğu değişim belirlenmiştir. Farklı hız değerleri altında kuru ve yağlamalı olarak uygulanan Erichsen çökertme deneylerinde, çökertme değerinin ve maksimum çökertme kuvvetinin değişimi incelenmiştir. Benzer şartlarda gerçekleştirilen derin çekme deneylerinde de, sınır derin çekme oranının ve maksimum derin çekme kuvvetinin değişimi belirlenmiştir. Deneylerde değiştirilen bu parametrelerin, sac malzemenin şekillendirilebilirlik özelliğine etki ettiği açıkça görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Cold rolled low - carbon steel sheet has a wide usage in many industries. The main reason of this preference, particularly in automotive and durable industries, is that its providing a nearly optimum combination of strength - formability - weldability and surface quality. Both chemical composition and processes in the production cause some differences in metallurgical and mechanical properties between the quality grades of cold rolled low - carbon steel sheet. These differences significantly affect the formability under press and the ultimate quality of sheet products. The general properties of cold rolled low - carbon steel sheet and its classification according to several standards were studied. To understand the act of the properties of sheet metal in the forming operations and to determine the formability of material, some metallurgical and mechanical concepts, constituting the base of formability theories were studied. In addition to this, principles of several sheet metal forming methods were mentioned. Some mechanical tests and forming limit curves to evaluate formability of sheet metal were studied. The factors affecting sheet metal formability are classified in two groups as material and process factors, and the role of each parameter were explained. A series of tests was programmed and implemented in order to determine the mechanical characteristics and the formability properties of Fe P03 (DIN EN 10130-91) quality cold rolled low - carbon steel sheet. The mechanical properties and their changes with strain rate were determined by tensile tests in different angles to the rolling direction. The differences in cupping values and maximum cupping forces were determined by Erichsen cupping tests, carried out in dry and lubricated conditions under different testing speed. The changes in the limiting draw ratio and maximum drawing forces were determined by deep drawing tests in similar conditions. It was observed that these parameters changed in the experiments significantly affected the formability of sheet metal.