Bir oluklu mukavva tesisinde kalite yönetimi
Quality management in a corrugated board plant
  1. Tez No: 106215
  2. Yazar: ZİYA ETİĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP SEMA BAYKARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kalite, kalite güvencesi, ISO 9000, kalite yönetimi, oluklu mukavva, Quality, quality assurance, ISO 9000, quality management, conjugated board. XI
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
ÖZET Günümüz rekabet ortamında, firmalar hayatlarını sürdürebilmek için kaliteli ürünler üretmek zorunda kalmışlardır. Kalite ise ürünün müşteri isteklerini karşılayabilme yeteneği olduğu için, kaliteli ürünler müşteri memnuniyeti ile birlikte pazar payını da beraberinde getirmektedir. Bu sebeple kaliteyi sağlayabilmek için çeşitli standartlar ve yönetim sistemleri geliştirilmiştir. ISO 9000 kalite güvence sistemleri, üretilen ürünlerin belirli şartlarla, spesifikasyonlara uygunluğunu sağlamaktadır. Bu sistem, firmalar tarafindan ürünlerinin belirli standartlara uyacağına dair müşterilerine güvence verebilmelerini sağlar. Ancak uzun vadeli planlarda ISO 9000 kalite güvence sistemleri, mükemmelliğe yakın ürünleri ve sıfır hatalı üretimi sağlayamamaktadır. Bundan dolayı firmalar yeni yönetim sistemleri geliştirme ihtiyacı hissetmişlerdir. Toplam kalite yönetimi, müşteri odaklı politikayla sadece ürünün değil, tüm hizmetlerin de kalitesini arttırırken beraberinde verimliliği de sağlamaktadır. Bu çalışmada bir oluklu mukavva tesisindeki kalite yönetimi olarak ISO 9002 kalite güvence sistemi incelenmiştir. Bu kalite sisteminin tek başına yeterli olmadığı, müşteri beklentileri doğrultusunda firma tarafindan anlaşılmış ve toplam kalite yönetimi çalışmalarına başlanmıştır. Firma, bu yönetim sistemini henüz tam oturtamamış olmasına rağmen, önemini tam olarak kavramış durumdadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Companies are obliged to produce high quality products to continue operating in today's competitive market. High quality products increase market share as well as customer satisfaction because quality has the ability of satisfying customer demands. Thus various standards and quality management systems have been developed to attain quality. ISO 9000 quality assurance systems provide products to match specifications within certain stipulations. This system provides companies to assure customers that the products will match certain standards. But in long term planning, nearly perfect or zero fault products cannot be obtained with ISO 9000 quality assurance systems. Therefore companies feel the necessity of developing new quality management systems. Total quality management provides quality not only for the product but all the services, with customer-focused policy as well as providing productivity. In this study, ISO 9002 quality assurance system is examined as a quality management system in a corrugated board production plant. It has been realized by the company that this quality system is not sufficient alone and commenced total quality management system studies. Although the total quality management system has not been established completely yet, it's importance has been well understood.