Mucor miehei rennetin ve mucor miehei rennet-desktran konjugatının spektrofluorometrik yöntemle incelenmesi
The Examination of mucor miehei rennet and mucor miehei rennet-dextran conjugate with spectrofluorometric method
- Tez No: 106224
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HURİYE KUZU KARŞILAYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Mucor miehei rennet, fluorescence, aspartic proteinase, conjugate, dextran
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZET Mucor miehei rennet ( EC 3.4.2.3. ) katalizlemede etkili olan iki adet aspartat bulunduran bir aspartik proteinazdır. Bu enzim molekülü oldukça fazla sayıda glukoz molekülünü bağlı bulundurmaktadır ve termostabilitesi yüksektir. Mucor miehei rennet süt proteinlerinin koagülasyonunu, bunun sonucu olarak pıhtı ( teleme ) oluşumunu sağlamaktadır. Bu çalışmada ön inceleme olarak Mucor miehei rennetin H2O2 ile yükseltgenmesi çalışıldı.“Steady state”ve“Time Master”spektrofluorometreler kullanılarak enzimin fluoresans özellikleri belirlendi. Farklı pH ve sıcaklıklarda enzim çözeltilerinin fluoresans spektrumlan kaydedildi. Enzimin optimum aktivite gösterdiği pH aralığı belirlendi. Safsızlık kontrolü ve enzimin elektroforezdeki davranışını belirlemek üzere örneğe SDS ve doğal poliakrilamid jel elektroforez yöntemleri uygulandı. Enzim / dekstran mol oram 10, 20, 30 alınarak Mucor miehei rennetin yükseltgenmiş durumdaki dekstrana bağlanması sağlandı. Elde edilen enzim - polimer konjugatlan yukanda belirtilen yöntemlerle incelendi. PH : 5-7 aralığında enzim - polimer konjugaüanmn enzime göre daha aktif olduğu belirlendi. Konjugatlann“Time Master”spektiofluorometre ile belirlenen fluoresans özelliklerinin de enzimle elde edilenden daha farklı olduğu görüldü. Anahtar Kelime: Mucor miehei rennet, aspartik proteaz, fluoresans, konjugat, dekstran ıx
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Mucor miehei rennet is an aspartic proteinase ( EC 3.4.2.3. ) and contains two catalytically essential aspartate residues. The molecule of this enzyme is highly glycosylated and exhibits high thermostability. Mucor miehei rennet promote milk protein coagulation, which results in the formation of curd in cheesemaking. In the present of work, first the oxidation of Mucor miehei rennet with H202 was studied. The fluoresans characteristics of the enzyme were investigated using“seady-state ”and“time master”spectrofluorometers. The fluoresans spectra of the enzyme solutions in different pH and temperatures were recorded. The optimum activity pH range of the enzyme was determined. SDS and naturel polycrylamide gel electrophoresis techniques were applied for the determination of impurities and eiectrphoretic behavior of the enzyme. The coupling of Mucor miehei rennet oxidized dextran was performed using 10, 20, 30 mol ratios ( enzyme/dextran ). The obtained enzyme-polymer conjugates were analyzed with the method mentioned above. Enzyme - polymer conjugates were more active then the enzyme at pH 5-7. The fluorescence characteristics of conjugates recorded with“time-master”spectrofluorometer were also different.