Fibrilyar biyopolimerlerin (ipek fibroni ve yün keratini) serbest radikalli ve dinamik-mekanik yıpranma özelliklerine dış faktörlerin (nem, UV ışınları ve sıcaklık) etkileri
- Tez No: 106265
- Danışmanlar: PROF. DR. SHAVAL V. MAMEDOV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Biyopolimer, ipek fıbroini, yün keratini, yıpranma, serbest radikalli reaksiyonlar, Biopolymer, silk fibroin, wool keratin, degradation, free radical reactions. XI
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZET Fibrilyar proteinler sınıfına ait olan ipek fıbroininin ve farklı pigmentli yün keratinlerinin dinamik-mekanik özelliklerine ve serbest radikalli reaksiyonlarına, UV ışınlarının, sıcaklığın ve nemin etkileri incelenmiştir. Farklı oranlarda nemin, dinamik-mekanik özelliklere etkisi ilk defa bu tezde araştırılmıştır. UV ışınlarının dinamik-mekanik özelliklere etkileri nedeniyle, mekanik gerilim altında yıpranmanın ilk aşamalarının serbest radikalli süreçlerin oluşmasından dolayı olduğu gösterilmiş ve hiçbir etki altında olmayan ipek fibroininde ve yün keratininde gözlenilen ESR sinyallerinin mekanizması izah edilmiştir. Aynı zamanda literatürden farklı karmaşık ESR spektrumu gözlenmiş ve spektrumun oluşma mekanizması açıklanmıştır. Fibrilyar biyopolimerlerde yıpranmanın genel mekanizmasının termofluktasyon karakterli olduğu kanıtlanmıştır. Dış faktörlerin, başlangıç parçalanma aktivasyon enerjisi bariyerinin yüksekliğini azaltarak, yıpranma mekanizmasını etkiledikleri sonucuna varılmıştır. Fibrilyar proteinlerde farklı oranlarda su absorbsiyonunun dinamik-mekanik özelliklere farklı etki mekanizmaları verilmiştir. Proteinlerin yapısına bağlı olan ve proteinlerin yapısına bağlı olmayan su miktarı olmak üzere iki tür su absorbsiyonunun olabileceği anlaşılmıştır. Her iki tür su absorbsiyonunun, protein makromoleküllerinin konformasyon dinamiğini değiştirerek yıpranma mekanizmasını etkilediği gösterilmiştir. Bu süreçte suyun orantılı olarak küçük miktarlarında proteinlerin düzensiz kısımlarında serbest radikalli rekombinasyon reaksiyonlarını, suyun daha büyük miktarlarında ise düzenli kısımlarda bu reaksiyonları etkilediği düşüncesi üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The effects of UV-irradiations, temperature, and water absorption on dynamical-mechanical properties of silk fibroin and wool keratins with different pigments, belonging to the class of fibrilliar proteins have been studied. For the first time, the influence of different range of water absorption has been researched. Because of the effect of UV rays on dynamical-mechanical properties, it's shown that initial steps of degradation under mechanical stresses occur due to the formation of free radical processes and the mechanism of ESR signals observed at silk fibroin and wool keratin under no effect have been explained. At the same time, a complex ESR signal different from the literature has been observed and the formation mechanism of it has been explained. It's introduced that the general mechanism of degradation at fibrilliar biopolymers are thermofluctation charactised. It's concluded that the external factors, reducing the height of initial degradation activation energy barrier affect the mechanism of degradation in biopolymers. The different influence mechanisms of different ranges of water absorption on dynamical- mechanical properties at fibrilliar proteins are given. It's understood that there may be two kinds of water absorption depending or not depending on the structure of proteins. Both kinds of water absorption affect the degradation mechanism by changing the conformation dynamics of protein macromolecules. In this process, it is emphasized that proportionally low amounts of water affect free radical recombination reaction at disordered regions, high amounts of water affect free radical recombination reaction at ordered regions.