Talaşlı imalatta kayma açısı ve etkileyen faktörler
Shear angle and effective factors in metal cutting
- Tez No: 106397
- Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN ALTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kayma açısı, metallerin talaşlı işlenmesi. XII, Shear angle, metal cutting. xiu
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZET Talaşlı imalatta, işlenen iş parçasının yüzey kalitesini, işlemin verimliliğini ve kesme kuvvetlerini en fazla etkileyen parametrelerden biriside kayma açısıdır. Bu çalışmada, çeşitli araştırmacıların, kayma açısı ve kayma açısını etkileyen faktörler (talaş açısı, sürtünme katsayısı, kesme sıvıları, takım malzemesi, takım aşınması, iş parçası yüzey eğimi, talaş kalınlığı oranı, salgılı hareket eden takımla kesme işlemi, kesme hızı, takım ilerlemesi, iş parçası devri, kesme derinliği, ivmeli talaş kaldırma, iş parçası malzemesi) üzerinde yaptıkları teorik ve deneysel çalışmalar anlatılmıştır. Ayrıca, talaş açısının ve kesme derinliğinin kayma açısına etkilerini saptamak için, deneysel bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Bulunan deneysel sonuçlar, teorik çalışmalarla karşılaştmlmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Shear angle is one of the most effecting paramaters on the quality of machined surface of workpiece, the productivity of process and cutting forces, in metal cutting. In this study, various theoretical and practical studies proposed before on shear angle and the effective factors such as, rake angle, coefficient of friction, cutting lubricant, tool material, tool wear, work surface slope, chip thickness ratio, machine tool chatter, cutting speed, feed rate, revolutions per minute, depth of cut, accelerated cutting, work material are presented in detail. Additionally, an experimental study has been realised to determine the effects of rake angle and depth of cut on shear angle. Achieved practical results have been compared with theoretical studies.