ÖSS sorularının lise fizik 1 müfredatı ile ilişkisi
The Relationship between ÖSS questions and high school physics-1 curriculum
- Tez No: 106505
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİH ÇEPNİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: ÖSS, Fizik Öğretimi, Ölçme-Değerlendirme VI, Student Selection Examination, Physics Teaching, Assessment vn
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
ÖZET Ülkemizde ortaöğretim kurumlarının öğrencileri ÖSS'ye hazırlamada yetersiz kaldıklarına inanılmaktadır. Öğrencilerce anlaşılması en zor derslerden biri olarak kabul edilen fizik dersinden ÖSS'de sorulan sorularının tüm sorulara olan oranının %10 olduğu ve bu soruların büyük bir bölümünün lise I fizik müfredatından çıktığı bilinmektedir. Ayrıca ortaöğretim kurumlarının son sınıflarında okumakta iken 1999 - 2000 ÖSS'ye giren adayların fizik basan ortalamasının çok düşük olduğu da bilinmektedir. Bu gerçekler, lise I fizik müfredatından öğretmenlerin sordukları soruların, ders kitabındaki konu sonu sorularının ve taslak öğretim programında yer alan hedef davranışların ÖSS'de ölçülmek istenen davranışlarla karşılaştırılmasını gerekli kılmaktadır. Çalışmada veriler mülakat ve doküman incelemesi metodu kullanılarak elde edildi. Trabzon'daki 10 farklı türdeki 20 lisede çalışan 20 fizik öğretmeni ve 30 öğrenci ile derinlemesine mülakatlar yürütüldü. Elde edilen soruların analizi bilişsel öğrenmeye bağlı olarak geliştirilen bir ölçek yardımıyla yapıldı. ÖSS'de sorulan sorular ile fizik öğretimini ölçme-değeıiendirmede kullanılan sorular ve taslak fizik öğretim programındaki hedef davranışlar arasında uyum olmadığı tespit edildi. Yürütülen mülakatlardan öğretmen ve öğrencilerin ÖSYM'nin yeni sınav sisteminden memnun olmadıkları ve ders kitabını da ÖSS'ye hazırlık açısından yeterli bulmadıkları tespit edildi. Lisedeki fizik derslerine karşı öğrencilerin ilgisini çekmek ve öğretimin kalitesini arttırabilmek için öncelikle öğretmenlerin ÖSS'de sorulan sorulan hizmet içi kurslar yardımıyla analiz etme becerileri kazanımdan gerekir. Öğretmenlerin, sınavlarında ÖSS'ye paralel ve o düzeyde ölcme-değerlendirme yapmalan gerekir. Aynca, Milli Eğitim Bakanlığının yayınladığı ders kitaplan ÖSS'ye yönelik boyut içermelidir. Aynı zamanda ÖSS'de lise müfredatındaki bilgi düzeylerine yönelik sorular sorulmalıdır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Relationship Between ÖSS Questions and High School Physics-I Curriculum It is believed that high schools in our country are not able to prepare students for the ÖSS(Student Selection Examination). Within these questions, 10 percentage of them comes from physics and majority of this questions are related to high schools physics I curriculum. Candidates who took this examination between 1999-2000 have got very low achievement in physics questions. Because of these reasons, it becomes necessary to compare questions asked by the physics teachers in high schools physics I curriculum, questions on the textbook and the behaviours prepared for the tentative physics curriculum with the questions asked ÖSS. Data for this study comes from interviews and examination of the related materials. The sample of this study was consisted of 20 teachers and 30 students in different high schools. The questions were analyzed by using the instruments including cognitive type of learning. It was determined that there were no relationship among the questions asked the ÖSS and teacher made questions and behaviors on the tentative physics curriculum. Data comes from the interviews showed that students and teachers are not satisfy with the new style of ÖSS. In addition students and teachers were not found the textbooks enough for ÖSS. In order to improve quality and positive motivation towards physics, teachers should take inservice courses including analysis of the questions asked at the ÖSS. Teachers in their assessment should ask the questions parallel to the levels of the guestions asked at the ÖSS. Morever, the textbooks published by the National Ministry of Education should include some dimensions about ÖSS. Also, some questions paralel to the knowledge level of the physics curriculum should be asked at the ÖSS.