Türkiye'de yatırım fonları performanslarının değerlendirilmesi
Performance evaluation of mutual funds in Turkey
  1. Tez No: 107420
  2. Yazar: SERKAN YILMAZ KANDIR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SERPİL CANBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yatınm fonlan, modern portföy teorisi, sermaye varlıktan değerleme modeli, portföy performansı değerleme yöntemleri, tekli ve çoklu endeks modelleri, Mutual funds, modern portfolio management, capital asset pricing model, portfolio performance evaluation methods, single and multi index models
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
ÖZET TÜRKİYE'DE YATİRİM FONLARI PERFORMANSLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Serkau Yılmaz KANDIR Yüksek Lisans Tezi, İşletme Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Serpil CAN BAŞ Eylül 2001, 12S sayfa Koliektif yatınm kurumlan, yatırımcılara, profesyonel portföy yönetimi, çeşitlendirme yolu ile risk azaltma, ölçek ekonomilerinden yararlanma gibi hizmetler sunan finans kuruluşlarıdır. Koliektif yatırım kurumları içinde, yatırım fonları, yönetilen portföy büyüklüğü ve sayı bakımından en önemli yere sahiptir. Yatınm fonlan, katılma belgelerini, tasarruf sahiplerine sunmak yolu ile, yatınmcılanna yukarıda sözü edilen hizmetleri sunmaktadırlar. Yatırımcılar, kendilerine katlandıktan riske göre daha fazla getiri sağlayan yatırım fonlarının katılma belgelerini satın almaktadırlar. Hangi yatınm fonunun yatınmcılanna daha fazla değer sağladığı ise söz konusu kurumların yönettikleri portföylerin performansları ölçülerek belirlenebilmektedir. Yatınm fonlarının performanslarının ölçümünde, risk ve getiriyi birlikte dikkate alan ve bileşik portföy performans ölçütü olarak adlandırılan yöntemler sıklıkla kullanılmaktadır. Bu çalışmada tekli ve çoklu endeks modelleri kullanılarak, Türkiye'deki yatırım fonlannın 1996-2000 tarihleri arasında gösterdikleri performanstan ölçülmüştür. Performans ölçümü sonucunda, yatınm fonlan iki değişkenli analizde başanlı bulunmuş, fakat üç ve dört değişkenli analizlerde yatırım fonlarının başansız olduğu sonucu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT PERFORMANCE EVALUATION OF MUTUAL FUNDS IN TURKEY Serfcan Yılmaz KANDIR Master Thesis, Business Department Supervisor: Prof. Dr. Serpil CAN BAŞ September 2001, 12S pages Collective investment institutes are finance foundations, which offer services like professional portfolio management, risk reduction through diversification and scale economies. Mutual funds have the most important place in collective investment institutes by the portfolio size managed and the number. Mutual funds offer the services mentioned above by offering their shares to saving holders. Investors buy the mutual fund shares which provide more return when compared to the risk they are exposed to. The mutual funds which provide more value to their investors are determined by evaluating the performance of the portfolios by the institutes mentioned. In the performance evaluation of mutual funds, composite portfolio performance measures that consider risk and return together are frequently used. In this study, the performance of mutual funds is evaluated in 1996-2000 period in Turkey by using single and multi index models. As a result of the performance evaluation, mutual funds are found to be succesful in two variable analysis, but not to be succesful in three and four variable analysisses.