Down sendromlu çocuklarda eritrosit arginaz, plazma vitamin B12 ve folik asit düzeyleri
  1. Tez No: 107728
  2. Yazar: SERAP ŞENEL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. CEMİL ÇELİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Biochemistry, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Down Sendromu, mental retardasyon, arginaz, folik asit, vitamin B12. *>&&* t^-1*, Down Syndrome, menthal retardation, arginase, folic acid, vitamin B12 IX
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET Down Sendromu kromozomal anomaliler içinde en sık görülür ve aynı zamanda genetik kökenli mental retardasyonunda en sık sebebini oluşturur. Down Sendromunda mental retardasyonun, azalmış sinir hücre yoğunluğu, fosfolipid kompozisyonundaki değişiklikler ve beynin belirli elektrofizyolojik özelliklerinde değişikliklere bağlı olarak oluştuğu ileri sürülmekle birlikte henüz konu tam bir netlik kazanamamıştır. Arginaz, üre döngüsünün en son enzimidir. Argininin üre ve ornitine hidrolizini katalizler. Değişik dokularda üre döngüsünün üyesi olan bu enzimin dışında da arginaz aktivitelerine rastlanmaktadır. Mental retardasyonlu, Serebral Palsi ve hiperargininemili olgularda karaciğer arginazının yanında eritrosit arginazının da düşük düzeyde olduğu bildirilmiştir. Bu noktadan hareket ederek eritrosit arginazının mental retardasyonun erken tanısında bir markır olup olmadığının araştırması planlandı ve genellikle orta düzeyde mental retardasyona neden olan Down Sendromlu olgular araştırma için seçildi. Bu araştırmada yaş ortalaması 6,32 ± 1,40 yıl olan 20 Down Sendromlu olgudaki eritrosit arginaz düzeyleri ile yaş ortalaması 5,80 + 1,06 yıl olan 20 sağlıklı kontrol grubunu oluşturan olgunun eritrosit arginaz düzeyleri ölçüldü. Down Sendromlu çocukların eritrosit arginaz enzim düzeylerinin {22,86 ± 0,67 U/g.Hb (ortalama ± standart hata)} kontrol grubunu oluşturan sağlıklı çocukların eritrosit arginaz enzim düzeylerinden (21,89 ± 1,03 U/g.Hb) farklı olmadığı anlaşıldı (Tablo.1, Şekil.7). Downlu çocuklar yaş gruplarına göre ayrıldığında, eritrosit arginaz enzim düzeyi 1-3 yaş arası Downlularda 23,34 ± 0,75 U/g.Hb (ortalama ± standart hata), 1-3 yaş arası sağlıklı kontrol grubunda 21,07 ± 1,50 U/g.Hb; 4-10 yaş arası Downlularda 24,11 ± 0,36 U/g.Hb, 4-10 yaş arası sağlıklı kontrol grubunda 21,67 + 1,30 U/g.Hb ve 11-18 yaş arası Downlularda 20,65 ± 2,03 U/g.Hb iken 11-18 yaş arası sağlıklı kontrol grubunda ise 21,75 ± 2,93 U/g.Hb olarak bulundu ve yaş grupları arasında anlamlı bir farkın olmadığı görüldü VI(Tablo.2, Şekil. 8) ve eritrosit arginazının Down Sendromlu olgulardaki mental retardasyonun tanısında bir gösterge olarak anlam taşımadığı anlaşıldı. Ayrıca yeni doğan döneminde beş günlük peryotlarla eritrosit arginaz enzim düzeylerinin nasıl bir seyir takip ettiği izlendi. Bu çalışma sonucunda, 1-5 gün arası bebeklerde eritrosit arginaz enzim düzeyleri 25,22 ± 0,64 U/g.Hb (ortalama ± standart hata), 5-10 gün arası bebeklerde 24,70 + 0,51 U/g.Hb, 10-15 gün arası bebeklerde 25,60 ± 0,30 U/g.Hb, 15-20 gün arası bebeklerde 24,56 ± 0,34 U/g.Hb, 20-25 gün arası bebeklerde 25,23 ± 0,57 U/g.Hb ve 25-30 gün arası bebeklerde ise 24,34 ± 0,41 U/g.Hb olarak bulundu, ilk bir aylık evrede eritrosit enzim aktivitesinin stabil seyrettiği görüldü. Down Sendromlu çocuklar ile kontrol grubunu oluşturan sağlıklı çocukların plazma vitamin B12 ve folik asit düzeyleri incelendiğinde, Down Sendromlu çocuklardaki plazma vitamin B12 düzeyi 399,75 ± 51,47 pg/ml (ortalama ± standart hata) ve sağlıklı çocuklarda ise plazma vitamin B12 düzeyi 437,15 ± 47,22 pg/ml olarak bulundu ve iki grup arasında anlamlı bir farkın olmadığı tespit edildi (Tablo. 5, Şekil. 10). Ayrıca bu iki grupta plazma folik asit düzeyi de değerlendirildi. Downlu çocuklarda plazma folik asit düzeyi 9,05 ± 0,89 ng/ml ve sağlıklı çocuklarda ise 8,54 ± 0,88 ng/ml olarak bulundu ve iki grup arasında anlamlı bir farkın olmadığı tespit edildi (Tablo.6, Şekil.11). Sonuç olarak; plazma vitamin B12 ve folik asit düzeyi Down Sendromlu çocuklarda sağlıklı çocuklardan farklı değildir. Bu çocuklara ekstradan vitamin B12 ve folik asit verilmesi gereksiz olup olumsuz yan etkilere yol açabilir. Şayet bu çocuklarda vitamin B12 ve folik asit eksikliği varsa bu vitaminlerin düzeyleri tespit edilerek eksikliğin giderilmesi uygundur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Down Syndrome is seen the most chrosomal anomally and also the most common cause of hereditary menthal retardation. The causes of menthal retardation in Down Syndrome thought as decreased neuronal cell condentation, changing of phospholipid content and changing of some brain electrophysiological events but it is not exactly understood. Arginase is the last enzyme of urea cycle. It catalyzes hydrolizing of arginin to urea and ornithine. The arginase activitiy is also found in different tissues except the member of urea cycle enyzme. It has been reported that both liver arginase and erythrocyte arginase were low level in cases with menthal retardation, cerebral palsy and hyperargininemia. That's why it was planned to research that erythrocyte arginase is whether a marker to early determination of menthal retardation and cases with Down Syndrome which has generally modorate menthal reterdation were selected in this study. In this study erythrocyte arginase enyzme levels were measured in 20 children with Down Syndrome and as control group 20 healthy children whose mean age were 6,32 ±1,40 years and 5,8 ±1,06 years, respectively. It is understood that there is no difference between the erythrocyte enyzme levels of the children with Down Syndrome {22,86 ± 0,67 U/g.Hb ( mean ± standard error )} and healthy children as group (21,89 ± 1,03 U/g.Hb) (Tablel, Figure7). When the children are divided to age groups, the erythrocyte arginase levels are found 23,34 ± 0,75 U/g.Hb, 24,11 ± 0,36 U/g.Hb, 20,65 ±2,03 U/g.Hb in 1-3, 4-10, 11-18 years age groups children in Down Syndrome and 21,07 ± 1,50 U/g.Hb, 21,67 ± 1,30 U/g.Hb, 21,75 ± 2,93 U/g.Hb in healthy children as control group, respectively. It is understood that there is no difference between the children with Down Syndrome and control group children in the same age groups (Table2, Figure8) and the level of erythrocyte arginase enyzme is not meaningfull marker for diagnosis of menthal retardation in Down Syndrome. vmAt the same time, the levels of erythrocyte arginase enyzme were measured in five days periods in newnborns. Erythrocyte arginase enyzme levels are found 25,22 ± 0,64 U/g.Hb, 24,70 ± 0,51 U/g.Hb, 25,60 ± 0,30 U/g.Hb, 24,56 ± 0,34 U/g.Hb, 25,23 ± 0,57 U/g.Hb and 24,34 ± 0,41 U/g.Hb in 1-5, 5-10, 10-15, 15-20, 20-25 and 25-30 days newborns, respectively. It has been seen that the erythrocyte enyzme actyvity was stable at the first month stage in newborns. In this study, plasma vitamin B12 and folic acid levels are also measured in children with Down Syndrome and control group children. The level of plasma vitamin B12 were found 399,75 ± 51,47 pg/ml and 437,15 ± 47,22 pg/ml in case and control groups, respectively and there was no meaningfull difference between these groups (Table5, Figure 10). In addition olasma folic acid levels were measured in these two groups. Plasma folic acid levels were found 9,05 + 0,89 ng/ml and 8,54 ± 0,88 ng/ml in children with Down Syndrome and healthy children, respectively and there was no meningfull difference between these two groups (Table6, Figurel 1). As a conclusion, plasma vitamin B12 and folic acid levels in children with Down Syndrome is not different from heathy children. The supplementation of mega or multiple dose vitamin B12 and folic acid to children with Down Syndrome is not necessary and may be harmfull because of side effects of these agents. If the levels of vitamin B12 and folic acid are below normal levels in these children, we suggest the supplementation of these vitamins after measuring of the levels of these agents.