Yüzüncü Yıl Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde sunulan servis hizmetlerinin kalite yönünden değerlendirilmesi
Yüzüncü Yıl University Research Hospital service activities quality of health services
- Tez No: 107828
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN AVNİ ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: hastane, hasta memnuniyeti, servis hizmeti, toplam kalite yönetimi. 46, hospital, the patient pleasure, the servant service, total quality management. 47
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZET Y.Y.Ü. Araştırma ve Uygulama hastanesinde sunulan servis hizmetlerinin kalite yönünden değerlendirilmesi amacıyla 2001 yılı nisan ayında gerçekleştirilen tanımlayıcı, kesitsel ve niteliksel yönleri olan araştırmaya 300 hasta alındı. Basit rast gele örneklem yöntemiyle seçilen hastalara otuz sorudan oluşan bir anket formu uygulandı. Anket formunun ilk altı sorusu hastaların sosyo-demografik özelliklerini belirlemeye yönelik diğer sorular ise, hastane bakım, temizlik, yemek, hastabakıcı, hemşirelik ve tıbbi bakım hizmetlerini değerlendirmeye yönelik idi. Araştırma sonuçlarına göre hastaların, tıbbi hizmetlerinden, %50.7 hastabakıcı hizmetlerinden %36.0, hemşire hizmetlerinden %32.3, temizlik hizmetlerinden %28.3, yemek hizmetlerinden %65.3, asansör hizmetlerinden %30.1 oranında memnun oldukları belirlendi. Erkek hastalar, kadın hastalara göre; emekli ve işçiler, ev hanımları ve memurlara göre tıbbi hizmetlerinden daha memnun idiler. Yine erkek hastalar, kadın hastalara göre; bekarlar, evlilere göre hemşire hizmetlerinden memnuniyet düzeyleri daha yüksek idi. Yaşlı hastalar, genç hastalara göre tıbbi hizmetlerden daha çok memnundur. Dahili servis hastalan, Cerrahi servislere göre tıbbi hizmetlerden daha memnundur. Yine Dahili servis hastaları, Cerrahi servislere göre hemşire hizmetlerinden daha çok memnundur. Bulgular literatürle karşılaştırıldı ve sorunların çözümüne yönelik öneriler getirildi.
Özet (Çeviri)
SUMMARY With the purpose of the evaluation of the quality of general health service in the Yüzüncü Yıl University Hospital, a sectional, definitive and qualitative study was performed on 300 patients in April 2001. Patients were selected by using simple random methods. The Questionnaire form used was composed of 30 questions, and was completed by face-to-face interviews. The first 6 questions were about socio- demographic features of patients while others were for evaluation of services such as medical care, nursing, catering etc. According to the results of the research, it was found out that the patients were pleased with medical services by %50.7, caretaker services by %36.0, nurse services by %32.0, cleaning services by %28.3, catering services by %65.3 and lift services by %30.1. Male patients compared to female patients and the retired and the workers compared to housewives and civil servants were more satisfied with medical services. Male patients compared to female patients, singles compared to married ones were more pleased with nursing services and the elderly patients were more pleased with the medical care than young patients in the internal medicine clinic and were more positive for nurse services then the patients of general surgery clinic. Findings were compared with the literature and some advice to solve the indicated problems have been proposed.