Ciddi indirekt hiperbilirubinemili term yenidoğanların uzun süreli izlemi; Türkiye'de kan değişim sınırları yükseltilmeli mi?
Long term follow-up of the term neonates with severe indirect hyperbilirubinemia; should the exchange transfusion limits be changed in Turkey
  1. Tez No: 107936
  2. Yazar: NURAY DUMAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HASAN ÖZKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: neonatal jaundice, exchange transfusion, bilirubin toxicity, development, brainstem auditory evoked potentials
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Sağlıklı, term yenidoğanlarda sanlık tedavisi ile ilgili son yıllarda artan çelişkili yayınlar karışıklığa yol açmaktadır. Bu çalışmanın amacı yalnızca fototerapi ile tedavi edilmiş ciddi hiperbilirubinemili sağlıklı nonhemolitik term yenidoğanlan 2-6 yaş arası dönemde bilirubin toksisitesi yönünden araştırmak ve Amerikan Pediatri Akademisi tarafindan yayınlanan yeni kan değişim sınırlarının Türk çocukları için uygunluğunu belirlemektir. Çalışma grubu; yenidoğan döneminde 20-24 mg/dl arasında serum bilirubin düzeyi olan ve kan değişimi için hazırlıklar yapılırken uygulanan yoğun fototerapiye iyi yanıt alındığı için kan değişimi yapılmaksızın fototerapi ile tedaviye devam edilen term (gestasyon yaşı > 37 hafta, doğum ağırlığı > 2500 g) ve halen 2-6 yaş arasında olan 30 çocuktan oluşmaktadır. Kontrol grubuna ise benzer yaş grubunda ancak yenidoğan döneminde sarılık görülmeyen 30 çocuk alınmıştır. İki gruptaki çocuklar 2-6 yaş arası dönemde fizik-nörolojik inceleme, beyin sapı işitsel uyarılmış potansiyeller ve Türk çocukları için geliştirilmiş bir gelişim testi ile bilirubin nörotoksisitesi açısından araştırılmıştır. Sonuçta iki grup arasında ortalama beyin sapı işitsel uyarılmış potansiyel latanslan ve gelişim testi puanları açısından bir fark saptanmamıştır. Hiç bir çocukta işitme kaybı, gelişim testinde gecikme ya da anormal nörolojik muayene bulgusuna rastlanmamıştır. Bu sonuçlar, kan değişimi için hazırlıklar yapılırken yoğun fototerapi ile iyi yanıt alınan sağlıklı term yenidoğanlarda kan değişimi yapılmamasının bilirubin beyin hasarı açısından ek bir risk getirmediğini ve bu bebeklerde geleneksel kan değişim sınırı olan 20 mg/dl bilirubin düzeyinin 22-24 mg/dl' ye yükseltilebileceğini göstermektedir. Ancak bu sınırlar yalnızca term, sağlıklı ve hemoliz bulgusu olmayan bebekler için geçerlidir ve ülkemiz için daha yüksek sınırların güvenli olup olmadığım söylemek için yeterince veri mevcut değildir. Anahtar Kelimeler : yenidoğan sarılığı, bilirubin toksisitesi, kan değişimi, gelişim, beyin sapı işitsel uyarılmış potansiyelleri
Özet (Çeviri)
Conflicting reports have led to confusion about the optimal management of jaundice in otherwise healthy term infants. The purpose of this study was to evaluate nonhemolytic term infants with marked hyperbilirubinemia treated by only phototherapy for evidence of bilirubin toxicity at 2 to 6 years of age and also to determine the suitability of the exchange transfusion limits recently reported by the American Academy of Pediatrics for the Turkish children. The study group included a total of 30 children with an age range of 2-6 years who developed marked hyperbilirubinemia (20-24 mg/dl) during their newborn period (gestational age >37 wk, birth weight >2500 g) and treated without exchange transfusion because intensive phototherapy, instituted during the preparations for exchange transfusion, was successful in decreasing their serum bilirubin levels. The control group consisted of 30 children of the same age group without indirect hyperbilirubinemia in their newborn period. Physical and neurological examinations, brainstem auditory evoked potentials and the developmental tests for Turkish Children were performed in both the study and control children. There was no difference between the groups with regard to mean brainstem auditory evoked potential latencies and developmental quotients. None of the infants had hearing loss, developmental delay or abnormal neurologic findings. These results suggest that successful intensive phototerapy without exchange transfusion in otherwise healthy term newborn infants with marked hyperbilirubinemia (20-24 mg/dl) might not increase the risk of bilirubin brain injury. Conventional limit of 20 mg/dl could be changed to 22-24 mg/dl for these infants in Turkey. These limits, however, address only healthy term infants who do not have hemolytic disease, and there is not available data to conclude the safety of higher levels in our population.