Hastanelerde değişken maliyetlerin denetimi ve seçilmiş bir hastanede örnek olay uygulaması
Auditing of variable costs at hospitals and the case study at a chosen hospital
- Tez No: 108415
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇETİN AKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Maliyet muhasebesi, yönetim muhasebesi, değişken maliyetler, başabaş noktası analizi, maliyet-hacim-kar analizi, Cost accounting, management accounting, variable costs, break-even point analysis, cost-volume-profit analysis
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 229
Özet
Hastanelerde Değişken Maliyetlerin Denetimi ve Seçilmiş Bir Hastanede Örnek Olay Uygulaması, Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Sağlık Kurumları Yönetimi Programı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2001. Hastane maliyet muhasebesi sisteminin temel amacı; yöneticilere finansal ve idari planlamalara yardımcı olmak ve hastane maliyet analistlerine kolay işleyebilecekleri düzenli ve sistemli maliyet bilgileri sunmaktır. Buna paralel olarak maliyet muhasebesi uygulamaları birim maliyetleri belirlemede, maliyet denetimine, planlamaya ve karar vermeye yardımcı olur. Maliyet-Hacim-Kar analizinin yapılabilmesi için maliyetlerin öncelikle sabit ve değişken olarak ayrılması gerekmektedir. Sabit maliyetler kaçınılmaz olduğundan, denetimleri mümkün değildir. Denetim değişken maliyetler üzerinde yoğunlaşmaktadır. Bu çalışmada maliyet muhasebesi yöntemlerinden biri olan“değişken maliyet yöntemi”ne dair bilgiler verilmekte ve bu yöntemden elde edilecek verilerin maliyet muhasebesinin amaçlarını ne dereceye kadar karşılayabileceği araştırılmaktadır. Araştırmanın sonucunda giderler içindeki en büyük payı direkt işçilik giderlerinin (%76) oluşturduğu bulunmuştur. Bu sırayı, genel üretim giderleri (%18) ve direkt ilk madde ve malzeme giderleri (%6) izlemektedir. Bu giderlerden direkt ilk madde ve malzeme giderleri ile direkt işçilik giderleri değişken özellik gösteren giderler niteliğindedir. Hastane maliyetlerinin düşürülebilmesi için, değişken özellik gösteren giderlere önem verilmesi ve hastanede periyodik olarak gelir-gider analizinin yapılmasının gerekli olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main goal of hospital cost accounting system is to help managers in financial and managerial planning and to provide hospital cost analysts with systematic information on cost. In addition, cost accounting is helpfull for cost auditing, planning and decision making in terms of determining the unit costs. To perform the cost-volume-profit analysis, it is required to separate costs first into fixed and variable costs. Fixed costs are regarded impossible to audite because they are unavoidable. On the other hand, cost auditing focuses on variable costs. This study provides information on the variable cost method, a method of cost accounting, and examines the degree to which information obtained using this method serve the purposes of cost accounting. It was concluded that direct labor expenses (%76) had the largest share in costs followed by manufacturing overhead expenses (%18) and direct material and supply expenses (%6). Manufacturing overhead expenses and direct material and supply expenses were as variable character. It was proposed that to decrease hospital costs, a periodical analysis of income and expenditure should be undertaken and a special attention should be given to variable costs.