Keçiören ilçesi 'genel liseler ve teknik-ticaret.meslek liselerinde görevli öğretmenlerde tükenmişlik durumu' araştırması
Burnout among high school teachers who work in Keçiören county teachers who work in general-technical-trade and vocational high schools
  1. Tez No: 108421
  2. Yazar: AYŞE BİRSEN DOLUNAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİRGÜL PİYAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: Burnout, Teachers, Maslach Burnout Inventory
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
99 ÖZET Keçören İlçesi“Genel Liseler ve Teknik-Ticaret-Meslek Liselerinde Görevli öğretmenlerde Tükenmişlik Darama”Araştırması Bu çalışmanın amacı, Ankara İli Keçiören İlçesi'ndeki genel liseler ile teknik-ticaret- meslek lisesi öğretmenlerinin yaş, cinsiyet, medeni durum, çocuk sayısı, hizmet sûresi ve sosyo-ekonomik düzey gibi değişkenlere göre tükenmişlik düzeyinin saptanması ve karşılaştırılmasıdır. Tanımlayıcı olan araştırmanın evrenini, Keçiören İlçesi'ndeki 13 genel lisede görev yapan 838 öğretmen ve 7 teknik-ticaret-meslek lisesinde görev yapan 624 öğretmen olmak üzere toplam 1462 öğretmen oluşturmaktadır. Sistematik örnekleme yöntemi ile seçilen 366 öğretmen araştırma kapsamına alınmıştır. Veriler, araştırmacı tarafından Maslach Tükenmişlik Ölçeği ve sosyodemografik bilgilerin yer aldığı soru formlarının öğretmenlere gözlem akında uygulanmasıyla toplanarak, SPSS programında analiz edilmiş, istatistiksel analizde t testi, tek yönlü varyans analizi testi, tekrarlı ölçümler için varyans analizi testi kullanılmıştır. Araştırma grubunun genel tükenmişlik (GT) puanlan açısından, yaş, toplam hizmet süresi, öğretmenlik yapmalarının temel nedenleri, mesleği isteyerek seçme, mesleği kendine uygun bulma, mesleği uygulamadaki verim düzeyi, mesleki geleceği değerlendirme, çalışma ortamından memnun olma, üstlerinden takdir görme durumu, mesleğin toplumda hak ettiği yeri bulması, eğitim sisteminden memnun olma durumu, aylık net gelir ve geleceğe ilişkin görüş grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmıştır. Duyarsızlaşma (D) ak ölçeği puanlan açısından, yaş, öğretmenlik yapmalarının temel nedenleri, mesleği isteyerek seçme, mesleği kendine uygun bulma, mesleği uygulamadaki verim düzeyi, mesleki geleceği değerlendirme, çalışma ortamından memnun olma, üstlerinden takdir görme durumu, mesleğin toplumda hak ettiği yeri bulması, ortalama sınıf mevcudu, eğitim sisteminden memnun olma durumu ve100 Kişisel başarı (KB) ah ölçeği puanlan açısından, yaş, toplam hizmet sûresi, çocuk sayısı, öğretmenlik yapmalarının temel nedenleri, mesleği isteyerek seçme, mesleği kendine uygun bulma, mesleği uygulamadaki verim düzeyi, mesleki geleceği değerlendirme, çalışma ortamından memnun olma, üstlerinden takdir görme durumu, mesleğin toplumda hak ettiği yeri bulması, aylık net gelir ve geleceğe ilişkin görüş grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Duygusal tükenme (DT) alt ölçeği puanlan açısından, yaş, öğretmenlik yapmalannın temel nedenleri, mesleği isteyerek seçme, mesleği kendine uygun bulma, mesleği uygulamadaki verim düzeyi, mesleki geleceği değerlendirme, çalışma ortamından memnun olma, üstlerinden takdir görme durumu, mesleğin toplumda hak ettiği yeri bulması, eğitim sisteminden memnun olma durumu ve geleceğe ilişkin görüş gruplan arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Bağımsız değişkenlerin alt gruplarına göre, tükenmişlik alt boyut düzeyleri karşılaştınldığında; toplam hizmet süresi 21 yıl ve daha fazla olanlann, çalışılan kurumdaki hizmet süresi 16-20 yıl olanlann, mesleki veriminin“çok iyi”ya da“fena değil”olarak belirtenlerin, mesleki gelecek açısından kendilerini“çok iyi”değerlendirenlerin, üstlerinden“her zaman”takdir gördüğünü belirtenlerin, meslek değiştirmeyi planlayanlann duygusal tükenme (DT), kişisel basan (KB) ve duyarsızlaşma (D) puan ortalamalan arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmıştır. Araştırmada saptanan sonuçların her birinin ayrıntılı araştırmalarda irdelenmesi, konuya daha geniş bir açılım getirebilecektir. Anahtar Sözcükler : Tükenmişlik, Öğretmenler. Maslach Tükenmişlik Ölçeği
Özet (Çeviri)
101 SUMMARY“Burnout Among High School Teachers Who Work la Keçiören County**.Teachers Who Work Id General-Technical-Trade and Vocational High Schools. The main purpose of the study is to determine the burnout levels of teachers who work in Keçiören County's general, technical, trade and vocational high schools and to compare burnout scores according to variables like age, sex, marital status, number of children, working duration and socio-economic status. The universe of the descriptive study constitutes 1462 teachers, 838 of which work in 13 general high schools and 624 of which work in 7 technical-trade-vocational high schools located in Keçiören County. With systematic sampling method 366 teachers has been chosen to the sample. Data has been collected by applying the questionnaire (Maslach Burnout Inventory & form for sociodemographic characteristics) to the sample group by the researcher in interviews. The data has been analysed with SPSS. For statistical evaluation t test, oneway variance analysis and for repeated measurements variance analysis have been used. According to general burnout scale scores of the study group; statistically significant differences have been found amongst age, total working duration, main reason of practising the profession, choosing the profession by will, self-evaluation on the appropriateness of the profession to the teacher, efficiency level of practising profession, evaluation of future of the profession, satisfaction with the working environment, recognition of the uppers, social acceptence of the profession, satisfaction from the educational system, pure monthly income and perception the future groups. According to depersonalization subscale scores of the study group; statistically significant differences have been found amongst age, main reason of practising the profession, choosing the profession by will, self-evaluation on the appropriateness of the profession to the teacher, efficiency level of practising the profession, evaluation of future of the profession, satisfaction with the working environment, recognition of the uppers, social acceptence of the profession, average number of class participants102 satisfaction with the educational system and perception the future groups. According to personal accomplishment subscale scores of the study group; statistically significant differences have been found amongst age, total working duration, number of children, main reason of practising the profession, choosing the profession by will, self-evaluation on the appropriateness of the profession to the teacher, efficiency level of practising the profession, evaluation of future of the profession, satisfaction with the working environment, recognition of the uppers, social acceptence of the profession, pure monthly income and perception the future groups. According to emotional exhaustion subscale scores of the study group; statistically significant differences have been found amongst age, main reason of practising the profession; choosing the profession by will, self-evaluation on the appropriateness of the profession to the teacher, efficiency level of practising profession, evaluation of the future of the profession, satisfaction from the working environment, recognition of the uppers, social acceptence of the profession, satisfaction from the educational system and perception the future groups. A statistically significant difference has been found between emotional exhaustion, personal accomplishment, depersonalization average scale scores according to burnout subgroup levels and subgroups of independent variables; those whose total work duration has been 21 years or more, those whose working duration in the instution has been 16-20 years, those who has been reported their professional efficiency as ”very good“ or ”not bad“, those who reported themselves ”very good“ from the point of view of professional future, those who reported ”always" recognition from the uppers, those who plan changing the profession. To clarify the subject; findings of the study has to be further investigated with different studies.