Konvensiyonel takım tezgahlarının dizaynı ve vargel tezgahı dizayn uygulaması
Design of conventional work-benches and design of shaper bench application
  1. Tez No: 109411
  2. Yazar: EROL TÜRKEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN KÖSE, DOÇ. DR. FAMİL MEMMEDOV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Uzuv Kütlelerinin Dengelenmesi, Kinematik Sentez, Kinematik Analiz, Kinetostatik Analiz, Boyutlandırma, Mukavemet Hesaplan. tc yükseköck£tim kurulu pokOhamxasvon msbkmA, Member Masses Balance, Kinematical Synthessis, Kinematical Analysis, Kinetostatical Analysis, Dimensioning, Strength Calculations
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
IV KONVENSİYONEL TAKIM TEZGAHLARININ DİZAYNI VE VARGEL TEZGAHI DİZAYN UYGULAMASI Erol Tûrkeş Makine Mühendisliği, Yüksek Lisans Tezi, 2001 Tez Danışmanı: Doç.Dr. Famil MEMMEDOV-Doç.Dr. Ramazan KÖSE ÖZET Bu çalışmada makine imalat sanayinde vazgeçilmez yeri olan konvensiyonel takım tezgahlarının dizaynı incelenmiştir. Konuya örnek olarak vargel tezgahının dizaynı üzerinde çalışılmıştır. Bilim ve teknikteki gelişme hızına paralel olarak (yeni teknolojiler, malzemeler, cihazlar, bilgisayar bazında kumanda -kontrol sistemleri vs.) takım tezgahlanndaki yapılanmaya daha çok ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle, ilk olarak ikinci bölümde makine tasarımı ve tasarımda son gelişmeler ele alınmıştır. Üçüncü bölümde makine dinamiğinin genel problemleri üzerinde durulmuştur. Mekanizmaların uzuv kütlelerinin ve atalet momentlerinin dengelenmesi, mekanizmaların hareket analizi, mekanik verimlilik, mekanizmaların kinetik enerjisi, kuvvet ve momentlerin indirgenmesi, kütle ve atalet momentlerinin indirgenmesi gibi konulara değinilmiştir. Dördüncü ve beşinci bölümlerde konvensiyonel tezgahların dizaynına örnek olmak üzere vargel tezgahının öncelikle yapısı, önemli kısımları ve çalışma prensipleri belirtilerek tezgahın tanıtımı yapılmıştır. İstenen özellikteki bir vargel tezgahına ve literatür verilerine göre dizayn için teknik veriler tertip edildi ve imalat taleplerine bağlı olarak tezgahın kinematik şeması çizildi. Sentez metodu ile uzuvların genel boyutları bulundu. Kinematik analiz ile mekanizmanın yapısı, uzuvların hareketleri açıklandı, hız-ivme analizleri yapıldı. Altıncı bölümde, kinetostatik analiz metodu ile mekanizmanın mafsallarım ve uzuvlarım etkileyen kuvvetler bulundu. Yedinci bölümdeki volan hesabı sonunda volan boyutları ve tezgahın faydalı gücü bulundu. Sekizinci bölümde, tezgah elemanlarının malzemeleri seçilerek dayanım hesaplan yapıldı ve parçalarının boyutları belirlendi. Son olarak, tezgahın çalışması için gerekli ana motor gücü bulundu.
Özet (Çeviri)
DESIGN OF CONVENTIONAL WORK-BENCHES AND DESIGN OF SHAPER BENCH APPLICATION Erol Türkeş Mechanical Engineering, M.S.Thesis, 2001 Thesis Supervisor.Assoc.Prof.Famil MEMMEDOV-Assoc.Prof.Ramazan KÖSE SUMMARY In this study, the design of conventional work - benches which are very important in machine - manufacturing industry and design of shaper bench have been planned as a sample to this subject. With the development of science and technics, new technologies, materials, devices and computer aided - control systems have been advanced so we need much more CNC systems than it is expected. It has been made the design of shaper bench as a sample to conventional benches because of described above. Firstly, the structure of shaper bench and its important parts have been investigated. As a result of this investigation, technical data has been compiled for design according to a shaper bench and its literature data and then kinematical plan of this bench has been plotted according to manufacture demands. General dimensions of the member have been found by the synthesis method, and the structure of the mechanism and the movement of the members have been explained by the structural and kinematical analysis, and velocity- accelaration analysis has been made. The forces effecting mechanism have been found by dynamical analysis method, and the forces effecting the members and the relations between masses have been described by the member movement. The strength calculations have been done by selecting the materials of work-bench members and dimensions of their parts have been determined. Necessary the engine power to operate the work bench has been found.