Kütahya'da hava kirliliğinin azaltılmasına yönelik çözüm önerileri ve matematiksel modelleme
The Mathematical modeling and the suggestions to solve for decreasing air pollution in Kutahya
- Tez No: 109430
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN KÖSE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kütahya, Hava Kirliliği, Meteorolojik Parametreler, Regrasyon Analizi, Yakıt ve Yakma Teknikleri, Hava Kalitesi Ölçümleri, Kütahya, Air Pollution, Meteorological Parameter, regresion analysis, fuel and burning techniques, air quality measurements
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
KÜTAHYA'DA HAVA KİRLİLİĞİNİN AZALTILMASINA YÖNELİK ÇÖZÜM ÖNERİLERİ VE MATEMATİKSEL MODELLEME Oğuzhan Erbaş Makina MühendisIiği,Yüksek Lisans Tezi,2001 Tez Danışmanı: Doç.Dr.Ramazan KÖSE ÖZET Kütahya, son yıllarda önemli bir hava kirliliği tehlikesi ile karşı karşıyadır. Kütahya'da, hava kirliliği, insan ve çevre sağlığını tehdit eden önemli bir sorun haline gelmiştir. Bu sorunun bir kısmı, Kütahya'nın coğrafık ve meteorolojik koşullan ile bu koşullara uygun olmayan yerleşim durumu gibi değiştiremeyeceğimiz faktörlere, bir kısmı ise; özellikle merkezdeki aşın trafik ve konutlarda kullanılan yakıt özellikleri ile yakma sistemleri gibi optimize edilebilecek faktörlere bağlıdır. Bu çalışmada; hava kirliliğine etki eden faktörlerin tespiti ve azaltılmasına yönelik önlemlerin belirlenmesi amacıyla, şehrin iklim ve topografık özellikleri, kullanılan yakıt ve yakma teknikleri incelenmiş, meteorolojik özellikler ile emisyonlar arasındaki ilişkilerin. SPPS (İstatistiksel Paket Program) yardımıyla regrasyon analizleri, bölgeler bazında yapılmış ve matematiksel modelleri kurulmuştur. Modellerden elde edilen sonuçların yapılan ölçümlere çok yakın olduğu görülmüştür. Bazı noktalarda ki aşırı sapmaların, meteorolojik verilerin tek bir istasyondan alınıyor olmasından ve ölçüm hatalarından kaynaklanabileceği sonucuna varılmıştır. Kütahya'da kullanılan yakıt ve yakma sistemleri ile bina özellikleri üzerine anketler yapılmış, şehir merkezinde bulunan bazı kamu binalarının yakma sistemleri ile baca gazı ölçüm sonuçları değerlendirilmiş ve öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
THE MATHEMATICAL MODELING AND THE SUGGESTIONS TO SOLVE FOR DECREASING AIR POLLUTION IN KÜTAHYA Oğuzhan ERBAŞ Mechanical Engineering, M.S.Thesis, 2001 Thesis Supervisor: Assoc.Prof.Dr.Ramazan KÖSE SUMMARY Kütahya has been met with an important air pollution problem in recent years. Air pollution in Kütahya has been a serious problem threating people health and environmental conditions. A part of this problem depends on the factors which we can't certainly change like geographical and meteorological conditions and settlement state of Kütahya. The other part of this problem depends on the factors which will be optimized like fuel properties and burning systems used in accommodations and traffic concentration in central city. In this study, with the air of the definition of precautions for obtaining and decreasing the factors affecting air pollution, firstly, climate and tophographical properties of the city, fuel and burning techniques used have been determined. Secondly, the regresion analyses of the relationship of meteorological and emission properties have been made in the based on regions by a statistical package program (name of SPSS) and mathematical models of these have been established. The good agreement between the results obtained from models and measurement done. As a result of this, the extreme deviations in some points have been occured because of taking from only one point of meteorological data or the measurement faults. Moreover, with fuel and burning systems used in Kütahya, the inqueries related to building features have been made, flue gas measurements have been made and evalvated in offical buildings in central city and some suggestions have been presented.