Değişik toprak işleme yöntemlerinin toprağın bazı fiziksel özelliklerine etkisi
The Effect of seed bed preparation on soil compaction by different soil tillage methods on wheat production
  1. Tez No: 109482
  2. Yazar: ERDAL TÜRKMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. GAZANFER ERGÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Wheat, Soil Tillage, Soil Compaction, Total Porosity, Bulk Density
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET DEĞİŞİK TOPRAK İŞLEME YÖNTEMLERİNİN TOPRAĞIN BAZI FİZİKSEL ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ Erdal TURKMEN Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makinaları Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi 2001, Sayfa Danışman : Doç.Dr.Gazanfer ERGUNEŞ Jüri : Doç.Dr. Gazanfer ERGÜNEŞ Jüri : Y.Doç.Dr. Güler ERDEM Jüri : Y.Doç.Dr. Sabit ERŞAHİN Bu çalışma, Tokat ili Zile ilçesinde buğday tarımında farklı toprak işleme yöntemleri ile tohum yatağı hazırlığının toprağın bazı fiziksel özelliklerine ve toprak sıkışıklığına etkisinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla dört yöntemle (A: Kulaklı Pulluk+Diskaro + Tapan; B: Kulaklı Pulluk+Diskaro+Dişli Tırmık; C: Kulaklı Pulluk+Kültivatör+Dişli Tırmık; D: Rototiller) tohum yatağı hazırlanmış ve bunlar kontrol (E) yöntemiyle karşılaştırılmıştır. Denemede kullanılan aletlerin toprak sıkışıklığına etkisi penetrasyon direnci ölçümleri ile incelenmiş hacim ağırlığı, porozite ve toprak nemi değerleri ise labaratuva: çalışmaları ile tesbit edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, deneme alanında en uygun sonucu 0-15 ve 15-30 cm toprak derinliği için sırasıyla (C) ve (B) yöntemi vermiştir. Toprak işlemesiz (E) yöntemi bitki yetiştirilmesi için uygun bulunmamıştır. Anahtar Kelimeler : Buğday, Toprak İşleme, Toprak Sıkışıklığı, Porozite, Hacim Ağırlığı
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT THE EFFECT OF SEED BED PREPARATION ON SOIL COMPACTION BY DD7FERENT SOIL TILLAGE METHODS ON WHEAT PRODUCTION Erdal TURKMEN Gaziosmanpaşa University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Agricultural Machines Masters Thesis 2001,66 Page Supervisor : Assoc.Prof.Dr. Gazanfer ERGÜNEŞ Jury : Assoc.Prof.Dr. Gazanfer ERGÜNEŞ Jury : Ass.Prof.Dr. Güler ERDEM Jury : Ass.Prof.Dr. Sabit ERŞAHİN This study was carried out to investigate the effect of seed bed preparation on soil compaction by different soil tillage methods on wheat production at Zile, Tokat. Seed bed was prepared by four different methods (A: Plough+discharrow+tapan; B: Plough+discharrow+ toothharrow; C: Plough+cultivator+toothharrow; D: Rototiller) and these subjects were compareted with no-tillage (E) method. Resistance to penetration, bulk density, total porosity and moisture content of the soils were determined. The results showed that, Method (C) was determinate as a best result at 0-15 and 15-30 cm soil depth. Method (B) was determinate second at 0-15 and 15-30 cm soil depth. No-tillage method (E) was not suitable for plant growing.