Doğal ve modifiye zeolitlerin ıslanma ısılarının tayini
Determination of immersion heats of natural and modified zeolites
  1. Tez No: 109768
  2. Yazar: EBRU ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERTUĞRUL YÖRÜKOĞULLARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Islanma Isısı, Doğal Zeolit, Modifiye Zeolit, Klinoptilolit, Immersion Heat, Natural Zeolite, Modified Zeolite, Clinoptilolite
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi DOĞAL VE MODİFİYE ZEOLİTLERİN ISLANMA ISILARININ TAYİNİ Ebru ÇELİK Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Ertuğrul YÖRÜKOĞULLARI 2001, 76 Sayfa Bu çalışmada, Manisa Gördes yöresine ait doğal ve modifiye zeolitlerin ıslanma ısdarının tayini ile yüzey alanları arasındaki ilişki incelenmiştir. Klinoptilolitin, ısıtmalı yığın yöntemi ile 0.1N, 0.2N, 0.3 lN'lik K*, Na+, Li+, Ca+2 ve Mg+2 iyonik formları hazırlanmıştır. Manisa (Gördes) yöresine ait doğal zeolit (klinoptilolit) ve iyonik formları üzerinde yapılan deneylerle ıslanma ısıları (kJ/g) bilgisayar destekli kalorimetre kullanılarak tayin edilmiştir. Deneyler sonucunda, normalitelerinin artmasıyla ıslanma ısısının arttığı gözlenmiştir. Islanma ısısının zeolit yapıya giren katyon cinsine bağlı olarak Ca+2 > Mg+2 ) Na+ ) Li+ ) K* şeklinde değiştiği de belirlenmiştir. İN Ca+2 modifiye zeolitinin suyu diğer modifiye zeolitlere göre daha iyi adsorpladığı görülmüştür. Zeolitlerin, Yüksek Hızlı Gaz Adsorpsiyon Analizörü ile yüzey alanları (m /g) cinsinden belirlenmiştir. Numunelerin yüzey alanlarının; normalitelerinin artması ile büyüdüğü, iki değerlikli katyonlarda yüzey alanlarının Ca+2 ) Mg+2, tek değerlikli katyonlarda yüzey alanlarının ise Na*) Li+ )K+ olduğu belirlenmiştir. Aynca ıslanma ısıları ile yüzey alanları arasında doğru orantı bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis DETERMINATION OF IMMERSION HEATS OF NATURAL AND MODIFIED ZEOLITES Ebru ÇELİK Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Science Physics Program Supervisor: Prof. Dr. Ertuğrul YÖRÜKO?ULLARI 2001, 76 Pages In this study, determination of immersion heats of natural and modified zeolites, which belong to Manisa Gördes, and the relationship between the surface areas and immersion heats were investigated. 0.1N, 0,2N, 0,3N...1N of Na+, Li+, Ca+2, Mg+2 ionic forms of clinoptilolite were prepared by the heated batch method. By using computer-aided calorimeter, immersion heats (kJ/g) were determined by the experiments made on the natural zeolite (clinoptilolite) that belong to Manisa (Gördes), and on its ionic forms. At the end of the experiments, it was seen that immersion heat increase with the increasing normalities. It was observed that the immersion heat values were in the order of Ca+2 > Mg+2 > Na+ > Li+ > K* depending on the type of the cation entered to zeolite. It was also seen that IN Ca+2 modified zeolite adsorbed the water better than the other zeolites. Surface areas (m /g) of the zeolites were determined as (m /g) by the High Speed Gas Adsorption Analyzer. It was found that the surface areas of the samples the order of increas with the increasing normalities, the surface areas were in Ca+2 > Mg+2 in the cations with two valences, whereas the surface areas were Na+ > Li+ > K* in the cations with one valence. It was also found that there is a linear relationship between the immersion heats and the surface areas.