Çifteler (Eskişehir) ilçesinde tüketilen yabani bitkiler ile bunların besin öğesi değerlerinin saptanması
The Wild plants consumed in Çifteler district and the identification of nutrition values of these plants
- Tez No: 109795
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERSİN YÜCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Yenen bitkiler, Beslenme, Besin Öğeleri, Gıda, Eskişehir (Çifteler), Edible plants, Nutrition, Nutritional Elements, Nourishment, Eskişehir(Çifteler)
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ÇİFTELER (ESKİŞEHİR) İLÇESİNDE TÜKETİLEN YABANİ BİTKİLER İLE BUNLARIN BESİN ÖĞESİ DEĞERLERİNİN SAPTANMASI NAZAN UNAY Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Ersin Yücel 2001, 87 sayfa Bu çalışmada Eskişehir'in Çifteler ilçesinde gıda olarak tüketilen ancak kültürü yapılmayan yabani bitkiler ile bunların besin öğesi değerleri incelenmiştir. Tesadüfi olarak seçilen aileler üzerinde uygulanan anketlere göre, bölge halkının % 58'inin yabani bitkileri yiyecek olarak tükettikleri saptanmıştır. Bölgede tüketilen 10 familyaya ait 18 bitki taksonunun başta yemek olmak üzere, salata, börek iç malzemesi, kaynatıp suyunu içerek ve herhangi bir işlem yapmadan doğrudan yenildikleri tespit edilmiştir. Bu bitkiler sırası ile; Amaranthus retroflexus, Beta vulgaris, Capsella bursa pastoris, Chondrüla juncea \ar.juncea, Erodium cicutarlum ssp. cicutarium, Malva neglecta, Papaver rhoeas, P. somniferum, Polygonum cognatum, Rumex crispus, R. dentatus ssp. halacsyi, Saponaria orientalis, Scariola viminea, Scorzonera cana var. jacquiniana, Silene alba ssp. divaricata, Tragopogon dubius, Urtica diolca, Taraxacum officinale' Air. Bölgede tüketilen bitkiler, su, kuru madde, kül, protein ve C Vitamini değerleri yönünden incelenmiştir. Bulunan türler arasında su miktarının en yüksek Papaver somniferum (Haşhaş) (% 93)'da; kuru madde miktarının en yüksek Polygonum cognatum (Kuzukulağı) (% 17.2)'da olduğu bulunurken; kül miktarı en yüksek Urtica dioica (Isırgan) (% 19) 'da tespit edilmiştir. Aynca belirlenen 18 takson içinde en yüksek protein miktarına Rumex crispus (Labada) (20.19 g/100 g)'un, en yüksek C Vitamini değerine Polygonum cognatum (Kuzukulağı) (56.78 mg/100 g)'un sahip olduğu saptanmıştır. Bu değerlerin halkımızın en fazla tükettiği sebzelerden olan ıspanak (Spinacia oleraceae) ve marul (Lactuca sativa) ile yakın değerler taşıdığı hatta daha üstün olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis THE WILD PLANTS CONSUMED IN ÇİFTELER DISTRICT AND THE IDENTIFICATION OF NUTRITION VALUES OF THESE PLANTS NAZAN UNAY Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Biology Programe Supervisor: Assoc. Prof. Ersin Yücel 2001 In this study, the wild plants consumed as nourishment in Çifteler district, which are not cultivated of have been examined. According to the results of the questionnaire applied to randomly selected families, it has been found that 58% of the people in this region have been consuming wild plants as nourishment Also, it has been discovered that these plants, which include 18 plant taxons belonging to 10 families, are used especially in certain dishes, salads and in pastries as stuffing ingredients, and are boiled to drink and finally are eaten directly without being processed. These plants are as follows: Amaranthus retroflexus, Beta vulgaris, Capsella bursa pastoris, Chondrilla juncea var. juncea, Erodium cicutarium ssp. cicutarium, Malva neglecta, Papaver rhoeas, P. somniferum, Polygonum cognatum, Rumex crispus, R. dentatus ssp. halacsyi, Saponaria orientalis, Scariola viminea, Scorzonera cana var. jacquinlana, Silene alba ssp. divaricata, Tragopogon dubius, Uriica dioica and Taraxacum officinale. The wild plants consumed in the region have been examined in terms of water, dry weight, ash, protein and Ascorbic Acid levels. Among these plants, Papaver somniferum (called“Haşhaş”in the region) (Opium Poppy) has been found to have the highest water level (93%); Polygonum cognatum (called“Kuzukulağı”in the region) (Sorrel) to have the highest solid weight level (17.2%); Vrtica dioica (called“Isırgan”in the region) (Large-Leaved Nettle) to have the highest ash level (19%). Furthermore, among these 18 taxons of wild plants, Rumex crispus (called“Labada”in the region) (Curled Dock) has been found to have the highest amount of protein (20.19 g /100 g) and Polygonum cognatum to have the highest Ascorbic Acid level (56.78 mg /100 g). It can be said that these values and levels are closer or sometimes higher than those of spinach (Spinacia oleraceae and called“Ispanak”in the region) and of lettuce (Lactuca sativa and called "MaruPin the region), which are consumed quite a lot by Turkish citizens.