Acıpayam Tarım İşletmesi meralarında bazı organik kökenli materyal kullanımı ve üstten tohumlamanın botanik kompozisyonuna, verime ve toprağa organik etkileri üzerine bir araştırma
An Investigation of effects of some organic materials and broadcasting on botanical composition, yield and organic materials of soil of Acıpayam State Farm Rangers
  1. Tez No: 112301
  2. Yazar: HALİL KIYBAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. UĞUR BÜYÜKBURÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: natural grassland, organic fertilization, improvement, reseeding
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZET ACIPAYAM TARIM İŞLETMESİ MER' ALARINDA BAZI ORGANİK KÖKENLİ MATERYAL KULLANIMI VE ÜSTTEN TOHUMLAMANIN BOTANİK KOMPOZİSYONUNA, VERİME VE TOPRAĞA ORGANİK ETKİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Halil KIYBAR Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi 2001, 55 sayfa Danışman: Prof. Dr. Uğur BÜYÜKBURÇ Jüri: Prof. Dr. İsmet BAYSAL Jüri: Doç. Dr. Tahir POLAT Denizli İli Acıpayam İlçesi Devlet Üretme Çiftliği doğal mer'asında, tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak 1999-2000 yıllarında yürütülen bu araştırmada, gübreleme ve üstten tohumlama yöntemi ile mer'a ıslahının ot verimi ve toprak verimliği üzerine etkileri araştırılmıştır. Elde edilen iki yıllık sonuçların ortalamalarına göre 9 nolu araştırma parselinde yaş ot verimi 447.50 kg/da'dan 2806.67 kg/da'a, kuru ot verimi 142.00 kg/da' dan 801.67 kg/da'a çıkmıştır. Araştırma sonucunda organik madde miktarlarında önemli bir değişiklik olmamıştır. Hacim ağırlığı değerleri 7 nolu araştırma parselinde % 96.00'dan % 86.00'a düşmüştür. Aynı uygulama toplam gözeneklilik değerlerini % 60.00'dan % 64.00'a yükseltirken, yarayışlı su içeriği değerlerini % 20.10'dan % 14.97'ye düşürmüştür. Bitki ile kaplı alan kontrol parselinde % 42.50'den 7 nolu araştırma parselinde % 84. 83 'e çıkmıştır. Botanik kompozisyonda 9 nolu uygulama parseli, buğdaygillerin oranını % 91. 83 'den, % 94.83'e çıkarırken, baklagiller ve diğer familyalara ait bitkilerin oranını sırasıyla, % 1.50'den % 1.33 'e ve % 6.67'den % 3.50'ye düşürmüştür. Alana göre botanik kompozisyonda buğdaygiller familyasından, Aria elagantissima, Cynosurus echinatus,Dactylus glomerata, Poa bulbosa, diğer familyalara ait bitkilerden Convolvulus arvensis, Tordylium apulum yoğun olarak bulunan türlerdir. Araştırma parsellerinde üstten tohumlama ile diskaro izlerine ekimi yapılan Agropyron cristatum ve Festuca ovma tohumları çimlenmiş ancak vejetasyonda bulunan buğdaygiller organik gübreleme ile hızlı bir gelişim göstererek bu bitkilerin gelişmesini engellemişlerdir. Anahtar Kelimeler; doğal mer'a, organik gübreleme, ıslah, üstten tohumlama.
Özet (Çeviri)
m s ABSTRACT AN INVESTIGATION OF EFFECTS OF SOME ORGANIC MATERIALS AND BROADCASTING ON BOTANICAL COMPOSITION, YffiLD AND ORGANIC MATERIALS OF SOIL OF ACIPAYAM STATE FARM RANGES Halil KIYBAR Gaziosmanpaşa University Gradute School of Natural and Applied Science Department of Field Crops Master Science Thesis 2001, 55 page Supervisor : Prof. Dr. Uğur BUYUKBURÇ Jury : Prof. Dr. İsmet BAYSAL Jury : Assoc. Prof. Dr. TahirPOLAT This study was conducted to study the effects of organic material (frisol) application and broadcasting on botanical composition, yield and organic materials of soil of Acıpayam state farm ranges in years of 1999 and 2000. Experimental was randomized complete block desing with three replications. Based on two year averages, fresh herbage yields increased from 447.50 t/ha to 2806.67 t/ha and herbage yield from 142.00 t/ha to 801.67 t/ha in ninth investigation plot. Organic matter percentage of soils were not significantly affected from different applications. Volume weight value decreased from 96.00 to 86.00 at seventh investigation plot Total porosity value increased from 60.00 to 64.00, available water value desreased from 20.10 to 14.97. Plant-coverage percentage increased from 42.50 to 84.83. Percentage Gramineae coverage increased from 91.83 to 94.83 while area coverage of Leguminosae and other families decreased 1.50 to 1.33 and 6.67 to 3.50, respectively. Aria elangantissima, Cynosurus echinatus, Dactylns glomerata, Poa bulbosa were the most common Gramineae species. Convolvulus arvensis and Tordylhan apulum were the major species in other families.IV Organic fertilization increased the other graminous plants and they suppressed reseeded of Agropyron cristatum and Festuca ovina seeddings.