Turunçgil yaprak galerigüvesi, phyllocnistis citrella stainton (Lepidoptera: Gracillaridae)'nın bazı biyolojik ve ekolojik özellikleri üzerinde araştırmalar
Investigations on some biological and ecological aspects of citrus leafminer, phyllocnistis citrella stainton (Lepidoptera: Gracillaridae)
- Tez No: 112373
- Danışmanlar: PROF.DR. NEDİM UYGUN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Turunçgil yaprak galerigüvesi, Phyllocnistis citrella, yaşam çizelgesi, popülasyon değişimi, doğal düşman, Citrus leafminer, Phyllocnistis citrella, life table, population development, natural enemies. II
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZ DOKTORA TEZİ Turunçgil Yaprak Galerigüvesi, Phyllocnistis citrella Stainton (Lepidoptera: Gracillaridae)'nın Bazı Biyolojik ve Ekolojik Özellikleri Üzerinde Araştırmalar Naime Z. ELEKÇIOGLU ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA ANA BİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Nedim UYGUN Yıl: 2001, Sayfa: 109 Jüri : Prof. Dr. Nedim UYGUN : Prof Dr. İsmail KARACA : Doç. Dr. M. Rifat ULUSOY Bu çalışmada turunçgillerin önemli zararlılarından Turunçgil Yaprak Galerigüvesi, Phyllocnistis citrella Stainton (Lepidoptera: Gracillaridae)'nın laboratuvar koşullarında altı farklı sıcaklıkta toplam gelişme süreleri ve ölüm oranları saptanmış, eşey oranı belirlenmiş ve zararlının ayrı ayrı her sıcaklıktaki yaşam çizelgeleri oluşturulmuştur. Ayrıca zararlının üç farklı bölgede ergin öncesi dönemlerinin popülasyon değişimi, doğal düşmanları ve konukçuları araştırılmıştır. Zararlının ergin öncesi toplam gelişme süresi sıcaklığa bağlı olarak 11.1 gün ile 51.7 gün arasında değişmiştir. En fazla ölüm 15°C'de olmuştur. Dişi ömrünün 5.6 ile 14.5 gün, erkek ömrünün ise 4.7 ile 11.3 gün arasında olduğu saptanmıştır. Sıcaklık denemelerinden elde edilen verilerden hazırlanan yaşam çizelgelerine göre zararlının gelişebilmesi için en uygun sıcaklığın 30°C olduğu saptanmıştır. Popülasyon değişimi saptama çalışmalarında zararlının ilkbahar sürgünlerinde zarar oluşturacak düzeye ulaşmadığı, asıl zararın yaz ve sonbahar sürgünlerinde olduğu saptanmıştır. Bunun yanında zararlı popülasyonunun tamamen sürgün verimine bağlı olarak geliştiği belirlenmiştir. Zararlının 15 farklı parazitoiti ve bir predatörü saptanmış olup, belirli dönemlerde parazitoitlerin genel parazitleme oranı %82'lere kadar çıkmasına rağmen zararlıyı baskı altına almada yeterli olmadığı belirlenmiştir. Çalışma süresince zararlının bölgemizde turunçgiller dışında herhangi bir konukçusuna rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS Investigations on some biological and ecological aspects of Citrus Leafminer, Phyllocnistis citrella Stainton (Lepidoptera: Gracillaridae) Naime Z. ELEKÇİOGLU DEPARTMENT OF PLANT PROTECTION INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Nedim UYGUN Year: 2001, Pages: 109 Jury : Prof. Dr. Nedim UYGUN Prof. Dr. Ismail KARACA Assoc. Prof. Dr. M. Rifat ULUSOY In this study the total developmental time and mortality rate of citrus leafminer, Phyllocnistis citrella Stainton (Lepidoptera: Gracillaridae), one of the most serious pests of citrus was studied, sex ratio was determined at six different temperatures and by these data the life tables of the pest were prepared. Also the population dynamics of the immature stages at three different sites, the natural enemies and the host plants were determined. The total developmental time changed between 11.1 and 51.7 days depending on the temperature. The mortality was high at 15°C. The life spans of the female and male adults were found between 5.6-14.5 and 4.7-1 1.3 days, respectively. According to the life table data the optimum temperature for the pest was 30°C. It was determined that the P. citrella population was very low during the spring flush where more damage was detected at the summer and autumn flushes. Also the pest population was strongly depended on the flushing activity. Fourteen indigenous parasitoid and one predator species attacking P. citrella were determined and however at some periods the parasitization rate was reached up to 82%, it was not believed to be high enough to reduce the number of P. citrella below economic threshold. No other host plants of the pest was determined during the study.