Adana kenti yüzeysel akışa geçen yağmur sularının karakterizasyonu
The Characterization of urban stormwater runoff in Adana
- Tez No: 112400
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZELİHA SELEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kentsel Yağmur Suyu, Yağmur Suyu Kirlenmesi, Alıcı Su Ortamı, Yaygın Kaynaklar, Urban Stormwater Runoff, Stormwater Pollution, Receiving Water, Nonpoint Sources
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
YÜKSEK LİSANS TEZİ ADANA KENTİ YÜZEYSEL AKIŞA GEÇEN YAĞMUR SULARININ KARAKTERİZASYONU HALİL KABAK ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Yrd. Doç. Dr. Zeliha SELEK Yıl: 2001, Sayfa 119 Jüri : Yrd. Doç. Dr. Zeliha SELEK : Prof. Dr. Ahmet YÜCEER : Doç. Dr. Recep YURTAL Bu çalışmada Adana kentsel alanlarından yüzey akışa geçen yağmur sularının karakterizasyonu ve birleşik kanalizasyon sistemindeki atık su özelliklerine etkisi incelenmiştir. Bu amaçla Adana Kuzey Batı Üst Kentsel Gelişme Alanında bulunan“Mahfesığmaz”yerleşim alanından Ekim 1999-Mayıs 2000 tarihleri arasında 16 ayrı yağışta yüzey akışa geçen yağmur sularından numuneler alınmıştır. Yüzey akışa geçen yağmur sularında pH'ın 6,3-8,4, Eİ'in 68-635 uS/cm arasında, AKM, UAKM, KOİ, FKOİ, BOİ5, TP, TKN, Fe, Zn, Pb, Cd ve Ni konsantrasyonlarının ise sırasıyla 23-1620, 4-470, 16-1450, 3-476, 3-290, 0,1-3,4, 0,8-4, 0,25-8,25, 0,09-1, 0,014-0,63, 0,001-0,045, 0,004-0,35 mg/L değerleri arasında değiştiği tespit edilmiştir. Birleşik kanalizasyon sistemi atık su konsantrasyonlarının ise yağışlardan sonra alman 2 saatlik kompozit numunelerde AKM, UAKM, KOİ, FKOİ, BOİ5, TP ve TKN için sırasıyla 326-1208, 120-567, 264-1350, 118-246, 104-430, 3,2-9, 13-34 mg/L değerleri arasında değiştiği tespit edilmiştir. Adana'da kentsel alanlardan akışa geçen yağmur sularının yüksek oranda kirlilik içerdiği ve doğrudan alıcı ortamlara deşarj edilemeyeceği tespit edilmiştir. Yüksek oranlarda kirlilik içeren yağmur sularının ayrık sistemle taşınması halinde arıtma işlemine tabi tutulması gerekir. Buda mevcut tesislere ek olarak ilave yatırımlar gerektirir. Bu nedenle Adana ve benzeri yerleşim birimlerinde yağmur sularının uzaklaştırılması için en uygun sistemin birleşik kanalizasyon sistemi olacağı sonucunu doğurmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE CHARACTERISATION OF URBAN STORMWATER RUNOFF IN ADANA HALİL KABAK DEPARTMENT OF ENVIRONMENTAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES ÇUKUROVA UNIVERSITY Supervisor : Assist. Prof. Dr. Zeliha SELEK Year: 2001, Pages: 119 Jury : Assist. Prof. Zeliha SELEK : Prof. Dr. Ahmet YÜCEER : Associate Prof. Recep YURTAL In this study, the characterisation of urban runoff from Adana and the effect of this runoff to the combined sewer wastewater characteristics were investigated. For this purpose, runoff water at 16 different rain periods between October 1999- May 2000 in“Mahfesığmaz”, which is in Northwest Adana Upper City Development Region were sampled. pH values of runoff were between 6,3-8,4, electrical conductivity were measured to be 68-635 uS/cm. The measured concentration ranges of SS, VSS, COD, FCOD, BOÎ5, TP, TKN, Fe, Zn, Pb, Cd and Ni parameters were determined to be 23-1620,, 4-470, 16-1450, 3-476, 3-290, 0,1-3,4, 0,8-4, 0,25- 8,25, 0,09-1, 0,014-0,63, 0,001-0,045, 0,004-0,35 as mg/L, respectively. The measured concentration ranges of SS, VSS, COD, FCOD, BOİ5, TP, TKN in the combined sewer system for the 2 hour-composite samples just taken after the rainy period were found to be 326-1208, 120-567, 264-1350, 118-246, 104-430, 3,2-9, 13- 34 as mg/L respectively. It's determined that the runoff water from the Adana Urban Area contains high concentrations of pollutants and shouldn't be discharged directly to the receiving water bodies. The highly polluted urban runoff water must be treated in case of conveyance with separate sewer system. However this creates an additional cost for the existing units. Therefore, in Adana and in similiar setlement areas, combined sewer systems are the convenient systems for the conveyance urban stormwater.