İstanbul aktarlarında satılan bitkisel drogların kullanım alanlarının belirlenmesi ve bazılarının standartlara uygunluğunun araştırılması
To Determinate herbs drugs sold in Istanbul's herbalists and used areas and suitable of standards
  1. Tez No: 112494
  2. Yazar: M. NECAT İZGİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİHA KIRICI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Geleneksel Tedavi, Aktar, Tıbbi Bitkiler, Folk Medicine, Seller of herbs, Medicinal plants n
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Ülkemiz zengin florası nedeniyle tıbbi bitkiler yönünden büyük bir potansiyele sahiptir. Günümüzde önemi her geçen gün artan tıbbi bitkiler, ülkemizde farklı yörelere göre değişik isimlerle anılmakta ve kullanılmaktadır. Bu çalışmada İstanbul aktarlarında bulunan ve çeşitli amaçlarla kullanılan 248 adet bitki incelenerek Türkçe isimlerine göre alfabetik sıraya göre dizilmiş ve daha sonra bitkilerin bileşimleri etkili maddeleri ve kullanılışları ile yöresel isimleri verilmiştir. Ayrıca, 16 bitkinin uçucu yağ oranları belirlenerek, bunlardan dokuz bitkinin (Pimpinella anisum, Rosmarinus officinalis, Laurus nobilis, Thymbra spicata, Cuminum cyminum, Coriandrium sativum, Mentha piperita, Eucalyptus globulus ve Foeniculum vulgare) TSE standartlarına uygun olduğu, iki tanesinin (Eugenia caryophyllata ve Zingiber officinale) standarda uygun olmadığı saptanmış, incelenen bitkilerden beş tanesinin (Salvia triloba, Achillea millefolium, Âpium graveolens, Lavandula officinalis ve Myrtus communis) standardına ulaşılamamıştır.
Özet (Çeviri)
Our country has a big potential of genetic sources of medicinal plants because of its rich flora. Nowadays, the importance of the medical plants are getting to increase. They are called and used differently according to regions. In this study, 248 plants that are sold in the Istanbul's herbalists were determined, then these plants were alphabetically ranged according to their names and also were given their chemical contents, uses, effects and location names. In addition; some essential oil plants were collected from herbalists and the were examined in terms of essential oils. In the results; nine plants (Pimpinella cmisum, Rosmarinus officinalis, Laurus nobilis, Thymbra spicata, Cuminum cyminum, Coriandrium sativum, Mentha piperita, Eucalyptus globulus and Foeniculum vulgare) of them were found suitable of standarts, but two of them {Eugenia caryophyllata and Zingiber officinale) were not found. Last five plants (Salvia triloba, Achillea millefolium, Apium graveolens, Lavandula officinalis and Myrtus communis) have not been yet any Turkish standarts.