Depremde hasar gören yapıların güçlendirilmesi
Strengthening of buildings damaged at the earthquake
- Tez No: 112673
- Danışmanlar: PROF. DR. ZARİFE HANMEHMETOVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Güçlendirme, Hasarlı Yapı, Güçlendirme Teknikleri, Strengthen, Damaged Buildings, Strengthen Technics IV
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
ÖZET DEPREMDE HASAR GÖREN YAPILARIN GÜÇLENDİRİLMESİ DENEME, İbrahim Özgür Niğde Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Zarife HANMEHMETOVA Eylül 2001, 162 sayfa Tüm yapılar yük etkisi ile şekil değiştirirler. Bu şekil değiştirmeler eğer yükler belli değerlerin altında ise elastiktir. Yükler büyük olduğu zaman özellikle deprem gibi durumlarda yapı rij itliğini ve dayanımını kaybeder ve hasarlar oluşur. Hasar gören yapıların güçlendirilmesi için kullanılan yöntemlerden birisi de beton ile mantolama yöntemidir. Bu tez çalışmasında, ilk önce depremlerin yapıda oluşturdukları hasarlar, hasar derecesinin tespiti ve güçlendirme yöntemleri ile ilgili genel bilgiler verildikten sonra betonarme yapıların güçlendirilmesi ile ilgili çözümler sunulmuştur. Bu çalışmada betonarme yapıların güçlendirilmesi için en yaygın yöntem olan mantolama tekniği kullanılmıştır. Bu yöntemde güçlendirme gereken elemanların etrafına yeni bir eleman teşkil edilir. Bu amaç doğrultusunda yapıda bulunan hasarlı ve kesitleri yetersiz olan kolonlar, kirişler, perdeler ve temel sistemi lokal veya genel olarak güçlendirilir. Değişik perde düzeni için sistem STA4CAD paket program yardımıyla çözülerek bu elemanlara gelen kesit tesirleri tablolar ve grafikler halinde sunulmuştur. Sonuç kısmında güçlendirme için yapılacak genel çalışma verilerek statik sistem için seçilecek en uygun güçlendirme modeli verilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY STRENGTHENING OF BUILDINGS DAMAGED AT THE EARTHQUAKE DENEME, Ibrahim Özgür Niğde University Grauate School of Natural and Applied Sciences Department of CivilEngineering Supervisor: Prof.Dr. Zarife HANMEHMETOVA September 2001, 162 pages All structures deform under loading. In case of service loads, structures behave elastically. If loads are ubnormal or uncommon,especially earthquake loads, structures lose their strength and stiffness due to geometric and material nonlinearities. In order to prevent the economical lost the damaged buildings may be strengthened and reused. One of the method in order to strengthen the damaged buildings is to coat damage members with concrete and steel. Hence, this method is called“over coated”. The literature review related to damage, degrees of damage and the strenghtening methods of reinforced concrete buildings. In order to improve damaged buildings are presented. Here, in one the of the strengthening method which is known as“over coated with concrete”, is also given for beams, colums, shear walls and base systems. In order to strengthen the reinforced concrete buildings, one of the most common method over coated method, is used. In this method a new reinforced concrete member is attached around the damaged members. By doing this way, colums, bears, shear walls and base systems are strengthened locally or globally. Different shear wall systems are solved by a sing the commercial computer software package namely STA4CAD the results of the analysis are presented in tables and graphics. In lights of the results of analysis the most suitable model for reinforced concrete buildings is proposed in the last section.