Türkiye'de ve Dünya'da patent uygulamaları, Türk ilaç sanayisine yansımaları
The Patent practicies in turkey and in the world and its effects on Turkish pharmaceutical industry
  1. Tez No: 113053
  2. Yazar: GAMZE GÜREL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÜMER KÜHEYLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Fikri mülkiyet, Sınai mülkiyet, Patent, İlaçta Patent, İlaç Sanayi VI, Intellectual Property, Industrial Property, Patent, Patents for Pharmaceuticals, Pharmaceutical Industry. vm
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 707
Özet
ÖZET Bu araştırmada Türkiye'de ve dünyada patent uygulamaları ve ilaç sanayiimize yansımaları konusu sağlıklı olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla çalışmanın ilk bölümünde öncelikle konunun temelini oluşturan fikri ve sınai mülkiyet haklarına ilişkin kavramlar, fikri haklar ve rekabet hukuku arasındaki etkileşim, bu konuda ülkemizdeki devlet yardımları, AB'de sınai haklar ele alınmıştır. Ardından ikinci bölümde patent sisteminin genel olarak değerlendirilmesi amaçlanmış; bu amaçla tarihçesi, patent alma prosedürleri, patent haklarının sınıflandırılması ve patent hukukuna ilişkin uluslararası sorunlar ele alınmıştır. Yine aynı bölümde, ulusal patent mevzuatlarındaki benzerlik ve farklılıkların ortaya konması için çeşitli kanun metinleri, hükümet ve hükümet dışı organizasyon ve hukuk firmalarının internet veritabanları ve diğer klasik kaynak tarama yöntemleriyle 25 ülke seçilerek mevzuattan ve patent koruması ile ilgili uluslararası anlaşmalar detaylı olarak incelenmiştir. Üçüncü bölümde; ilaç ürün ve üretim usullerine ilişkin uluslararası antlaşmaların hükümleri, ilaçta patent korumasının olumsuz etkilerinden kaçınmak için alman önlemler ve bazı ülke uygulamaları ele alınarak, Türk ilaç sanayiinin patent korumasının olumsuz etkilerinden kaçınmak için alması gereken tedbirler belirlenmeye çalışılmıştır. Yine aynı bölümde ilaçta patent korumasının en olumsuz etkisi olan ilaçlara adil erişim konusu ele alınarak, buluşların teşviki ile insanın yaşama ve sağlık hakkı arasındaki ikilem ortaya konmuştur. Bölümde en son olarak, Türkiye'nin ilaçta patent korumasına geçişi, Türk ilaç sanayiinin yapısı ve mevcut durumu, TPE'ne yapılan ilaç patent başvuruları değerlendirilmiş; ilaçta patent korumasının endüstriye olumsuz etkilerini minimize ederek, korumaya geçişin ilk yıllarına mahsus farmasötikler konusunda bazı avantajların hızla değerlendirilmesi için bazı öneriler ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The objective of this research was to exemine the patent practices in Turkey and in the world and its effects on Turkish pharmacular industry, in a more reliable manner. In order to achieve this, in the first part of the thesis, the concepts related to intellectual and industrial property rights which consitutes the basis of the subject matter were given. Furthermore, the first part of the thesis dealed with the industrial property in EC, the interaction between intellectual property rights and the law of competition, and the incentives given by the Turkish government for the expenditures of inventions. The second part aimed to evaluate the patent system in general. In the scope of this part the brief history of the system, the presuderes for patent application, the classification of patent rights and the international problems related to law of patent have been analyzed. Furthermore, in order to reveal the similarities and differences between the national patent systems, 25 countries were selected and their laws were examined and international treaties were interpreted. In doing so, the texts of agreements and laws, the internet databases of some law firms, governmental, intergovernmental and non-governmental organizations and other classical research methods were used. The provisions of international treaties related to pharmaceutical products and methods, the remedies for the negative effects of patent protection on pharmaceuticals and the practices of some countries were analyzed in the third part, in order to reveal necessary measures for the Turkish pharmaceutical industry against the neggative effects of patent protection. This part also includes equitable access to essential drugs, the dilemma between incentives for invention and right to healthcare, which is the worst neggative effect of patent protection. In the last section of this part, the structure and the present state of the national pharmacular industry and the patent applications before the TPI (Turkish Patent Institute) were evaluated. Then, the proposals were made for minimizing the negative effects of protection and rapidly taking and utilizing the the advantage of the opportunites of the limited transition period. vn