Türkçe öğretim yöntemleri ve bu yöntemlerin sınıf öğretmenleri tarafından algılanma düzeyleri
Turkish teaching methods and those method's by primary school teachers perception levels
  1. Tez No: 113816
  2. Yazar: SERDARHAN MUSA TAŞKAYA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUAMMER C. MUŞTA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yöntem, Türkçe Öğretiminde Yöntemler, Dil Öğretimi, vii, Methot, Methots in Turkish Teaching, Lenguage Teaching, viii
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
ÖZET Öğretmenlik mesleği, günümüzde çok farklılaşmıştır. Gelişmiş ülkelerde, artık, klasik öğretmen merkezli eğitim kullanılmamaktadır. Bunun yerine, öğretmenin rehberlik yaparak öğrencilerle birlikte öğrendiği, Öğrenci merkezli eğitim anlayışı hakimdir. Bu anlayışta, öğrenciler sınıf içinde ve dışında ders programına da uygun olarak eğitilmektedirler. Öğretmenler, öğrencilerin derse katılımını sağlayıcı etkinlikleri ve derse uygulanabilecek yöntemleri seçerek sınıfta etkili ve etkileşimli öğrenme ortamım oluşturmak zorundadırlar. Anadili öğrenim dersi olan Türkçe dersinde, öğrencilerin dikkatlerini çekebilecek ve öğrenmelerini sağlayabilecek yöntemi seçmek öğretmenin görevidir. Türkçe dersinde, öğretmenler en çok şu yöntemleri tercih etmektedirler: - Anlatım yöntemi - Soru-Cevap yöntemi - Gösterme (Demonstrasyon) yöntemi - Drama yöntemi - Gösterip yaptırma yöntemi - Tartışma yöntemi - Problem çözme yöntemi Anket sonuçlarına göre: düz anlatım ve soru cevap öğretmenlerin çoğu tarafindan bilinmekte ve uygulanmaktadır. Doküman inceleme sonucuna göre öğretmenlerin çoğu, yöntem ve teknikler kısmına, 3 yöntem yazmaktadırlar. Araştırma sonucunda ortaya Sınıf öğretmenlerinin belli yöntemleri daha çok kullandıkları ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Today as a job of teaching is being different in developed contries, they don't use anymore the education which is based on teachers, instead of this, they begin to use the system which is depended on the student to in this system teachers begin to learn with students by guiding for them. In this system students are educated according to lesson program in class and outside. Teachers must create effective and commication learning atmosphere, in classroom by choosing appanate way and doing some activities to join the students to the class. In Turkish lesson as a first language being affective and choosing the best way is the teachers duties. In Turkish lesson teachers prefers mostly these teachmgues; - Exposition method - Question-answer method - Demonstration method - Drama method - Showing method - Debating method - Solving- the problem method Acording to the resvit at the poll, exposition and quastion and answer is known and used by teachers. For the result of examining the document most at the teachers have written third methots in the part of way and technique. At the result of the investigation the teachers use some definite techniques and for the reason is that it appears the evident of methods.