Yeni yönetim tekniği benchmarking ve uygulanabilirliği üzerine bir araştırma
A Study on appliability of new management technique benchmarking
- Tez No: 113922
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TAHİR AKGEMCİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kıyaslama, Toplam Kalite Yönetimi, Örnek Edinme, Yeni Yönetim Tekniği
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
ÖZET Doktora Tezi 1980'li yıllarda ABD'de Uygulamaya başlayan ve karşılıklı bilgi ve tecrübeden yararlanmayı hedefleyen Benchmarking çalışmaları, kalite ödülleri v.b. etkenlerle ülkemizde de giderek yaygınlaşma eğilimine girmiştir. Benchmarking“daha iyiyi ya da en iyiyi bulmayı, öğrenmeyi, kendi süreçlerine uyarlayarak gelişmeyi sağlamayı amaçlayan bir süreçtir”. Bu tez yeni yönetim tekniği ve benchmarking ve uygulanabilirliği üzerinde bir araştırmadır. Bu tez de benchmarking' in kavramsal çatısı, türleri ve uygulama aşamaları, yeni yönetim yaklaşımları ve benchmarking ilişkisi incelenerek, uygulama kısmında 500 büyük sanayi kuruluşunun, benchmarking'i uygulayıp uygulamadığı, uyguluyorsa ne ölçüde verim sağladığı, uygulamıyorsa neden uygulamadığı, karşılaştıkları sorunlar incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD Thesis The Benchmarking studies, that aim to use knowledges and experiments of other had started to be applied in 1980' s and become more popular in our country by the quality prizes. Benchmarking is aprocess that aims to find the better or the best for a certain organization to learn and to develope by applying the knowledge to their own studies. This thesis is a study on appliability of new menagement technique, benchmarking. In this thesis; the concept of benchmarking, the types of benchmarking and their relations to benchmarking had been studied. In the last section, there is an application which indutles a survey conducted with the biggest 500 industry firms in this study it askeu whether the biggest 500 industry firm in our country had applied benchmarking or not. If they had, what are their benefits and what are the difficulties to be faced with, if they hadn't; why not? Key Words : Benchmarking, Total Quality Management, To Take Modal, New Management Technique.