The Local government system in the republic of Azerbaıjan
Azerbaycan Cumhuriyeti'nde yerel yönetim sistemi
  1. Tez No: 113939
  2. Yazar: BİGE YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELİH ERSOY, PROF. DR. RUŞEN KELEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Azerbaycan, Sovyetler Birliği, Yerel Yönetimler, Merkeziyetçilik, Adem-i Merkeziyetçilik, Geçiş Süreci ve Ulus Devlet. vi, Azerbaijan, Soviet Union, Local Governments, Centralization, Decentralization, Transition, Nation State. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kentsel Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
ÖZ AZERBAYCAN CUMHURİYETİ'NDE YEREL YÖNETİM SİSTEMİ Yılmaz, Bige Yüksek Lisans, Kentsel Politika Planlamaları ve Yerel Yönetimler Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Melih Ersoy Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ruşen Keleş Temmuz 2002, 166 sayfa Bu çalışmada, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin yerel yönetim yapısı, kuruluşu ve önemli özellikleri, geçiş dönemi dikkate alınarak tartışılmış ve incelenmiştir. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra, bağımsızlığım kazanan diğer yeni cumhuriyetler gibi, Azerbaycan da siyasal, ekonomik ve kültürel alanlarda bir dönüşüm sürecine girmiştir. Ulus devlet oluşturma süreciyle birlikte yaşanan bu geçiş dönemi, Batı ile entegre olma sürecinde yeni oluşum ve yapıların oluşturulmasını gerekli kılmıştır. Bu çalışmada, bağımsızlıktan sonra Azerbaycan'ın yerel yönetim yapısında meydana gelen değişiklikler, yeni oluşturulan sistemin temel özellikleri ve bu sistemin Batıdaki örneklere olan benzerlikleri incelenmektedir. Uluslararası örgütlerin bütünleşme sürecinde, yeni yapıların oluşturulmasındakiöncül rolleri, yeni oluşturulan ulus devletin bu organizasyonlar karşındaki konumu ve bu ilişkilerin uygulamadaki yansımaları çalışmanın bir diğer önemli bölümünü oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE LOCAL GOVERNMENT SYSTEM IN THE REPUBLIC OF AZERBAIJAN Yılmaz, Bige M.Sc, Department of Urban Policy Planning and Local Governments Supervisor: Prof. Dr. Melih Ersoy Co-Supervisor: Prof. Dr. Ruşen Keleş July 2002, 166 pages In this thesis, the establishment and important features of the local government system in the Republic of Azerbaijan is discussed and analyzed with specific reference to the characteristics of the transition period. After the collapse of the Soviet Union, like other newly independent republics, Azerbaijan went under a transformation process in political, economic and social spheres. This transition and the conditions of nation state building process necessitated the formation of new structures in integration with Western countries. This study analyzes the changes in the local government structures of Azerbaijan after the independence, the iiicharacteristics of the newly formulated local government system and its resemblances to the Western examples. The leading roles of international organizations in this integration process for the formulation of new structures and the position of nation states towards these organizations is another important dimension that has been discussed in this study.