Use of agricultural lands out of agricultural purposes 'urbanization and agriculture'
Tarım topraklarının tarım dışı amaçlarla kullanımı 'Tarım ve kentleşme'
  1. Tez No: 113938
  2. Yazar: FULYA KARATEPE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİH PINARCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Şehircilik ve Bölge Planlama, Public Administration, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel Büyüme, Tarım Toprakları, Kentsel Tarım, Ankara vi, Urban Growth, Agricultural Lands, Urban Agriculture, Ankara IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kentsel Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
ÖZ TARIM TOPRAKLARININ TARIM DIŞI AMAÇLARLA KULLANIMI: KENTLEŞME ve TARIM Karatepe, Fulya Yüksek Lisans, Kentsel Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Melih PINARCIOĞLI) Aralık 2002, 134 sayfa Günümüzde kentleşme sürecine paralel olarak ortaya çıkan kentsel büyüme ve yoğun sanayi gelişimi, diğer kentsel-kırsal değerleri tehdit ettiği gibi verimli tarım arazilerini de tehdit edecek boyutlara ulaşmıştır. Bu gelişmeler gerekli ve kaçınılmaz gelişmeler olarak görüldüğü ve kısmen sınırlandırılmadığı takdirde kent çeperlerinde yeralan verimli tarım topraklan kısa zaman içerisinde yokolacaktır. Oysa toprak yenilenemeyen, çoğaltılamayan ve üzerinde verilen kullanım kararlarının geri dönüşümü olmayan kıt bir kaynaktır. Ekilebilen topraklar oldukça sınırlıdır. Hızla artan nüfusların beslenme gereksinimini karşılayan, ihracat gelirlerim artıran, sanayi için kaynak ve hammadde sağlayan, önemli oranda işgücü yaratan tarım, sektörel bazda korunmadığı takdirde kaynak kaybım da beraberinde getirecektir.Kent çeperlerinde yeralan verimli tarım arazileride kentleşmeden önemli ölçüde etkilenmekte ve kaçınılmaz olarak bir dönüşüm süreci yaşamaktadır. Bu sürecin neden, sonuç ve boyutları, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere göre farklılık arz etmektedir. Gelişmiş ülkelerde gelişmenin yaratabileceği bu kaynak kaybını önleyecek yasal süreç ve politikalar geliştirilirken, gelişmekte olan ülkeler, henüz sürecin önemini algılama aşamasındadırlar. Diğer gelişmekte olan ülkeler gibi, ülkemizde de verimli tarımsal araziler kentleşme sürecinden yoğun olarak etkilenmektedir. Özellikle metropolitan kent çeperlerinde kalan verimli tarım arazileri, başta konut ve sanayi olmak üzere kentsel kullanımların yoğun tehditi altındadır. İşte bu tez çalışmasında, kentleşme sürecinin tarım ve tarımsal aktivite üzerine olası etkileri ortaya çıkarılmaya çalışılarak, tarımın kent çeperinde kentleşme ile birlikte varolabilirliği araştırılacaktır. Diğer bir ifade ile, tarımın kentleşme süreci ile adaptasyonu kurgulanarak, model ve politika önerileri geliştirilecektir. Bu amaçla, tez çalışması, Ankara Metropolitan Alam çeperinde kalan ve stratejik tarımsal öneme sahip olan bir bölgeyi esas alarak süreci inceleyecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT USE OF AGRICULTURAL LANDS OUT OF AGRICULTURAL PURPOSES: URBANIZATION AND AGRICULTURE Karatepe, Fulya M.Sc., Department of Urban Policy Planning and Local Governments Supervisor: Assoc Prof. Dr. Melih P1NARCIO?LU December 2002, 134 pages Today, parallel with urbanization process, urban growth and intensive industrial developments threat fertile agricultural lands as well as other important urban-rural values. If these developments are seen as inevitable part of the unlimited urban development, strategic and fertile agricultural lands will be lost in a short time period. However land is a scarce resource. It can not be produced in artificial ways and cultivable land is limited. Land use decisions on the agricultural lands have irreversible nature. On the other hand, agriculture provides supplies food for rapidly increasing populations, increases export incomes, provides resource and raw material for industry as well as creating employment. For these reasons it must be preserved as a sectoral entity. Fertile agricultural lands lying on urban fringe areas also affect from the intensive urbanization and they experience an inevitable transformation process in their agricultural structure. This process' causes, results and scale is different in developed and developing countries. In developed countries, there is generally developed consciousness for such a resource loss emerging from the murbanization. They already developed legal and political processes for the conservation and use of such fertile lands of urban fringes. On the contrary, developing countries are just in start point for understanding importance of the process. As in other developing countries, Turkey's fertile agricultural lands are lost with rapid and uncontrolled urbanization. Especially agriculturally productive lands of urban fringe areas all affect from intensive industrial and housing uses with other urban uses. Thus in this study, first of all, effects of urbanization process over agriculture and agricultural activity will be tried to be find out and then the possibility of adaptation process of agriculture and urbanization will be analyzed. In other words, after defining and putting main items of such an adaptation process between agriculture and urbanization, model and policy developments will be realized on this issue. Then study uses a part of the fringe area of Ankara Metropolitan Area to exemplify the process and to inquire new model development for urban agriculture.