The Development of storytelling skills among Turkish preschoolers
Okul öncesi dönemindeki Türk çocuklarının hikaye anlatım becesinin gelişimi
  1. Tez No: 113944
  2. Yazar: ÖZLEM KARABAŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYŞE GÜL GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Hikaye Anlatım Gelişimi, Hikaye Üretme, Hikaye Anlatma, Hikaye Grameri, Hikaye Hiyerarşisi, Hikaye Uzunluğu, Hikaye Bölümlerinin Organizasyonu, Türkçe Dil Gelişimi, Okul Öncesi Türk Çocukları vıı
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
oz OKUL ÖNCESİ DÖNEMİNDEKİ TÜRK ÇOCUKLARININ HİKAYE ANLATIM BECERİSİNİN GELİŞİMİ Kocabaş, Özlem Yüksek Lisans, Psikoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ayşe Gül Güven Ağustos, 2002, 146 sayfa Bu araştırma okul öncesi dönemdeki Türk çocuklarının hikaye anlatım becerisinin gelişimini araştırmak amacıyla tasarlanmıştır. Normal dil gelişimi olan çocuklarda, hikaye yapıları, özellikle konunun geçtiği yer ve zamanın yani ortamın, olayın başlangıcının, içsel tepkilerin, planların, teşebbüslerin, sonuçların ve reaksiyonların hikaye içerisindeki kullanımı incelenmiştir. Hikayeler, hikaye gramer öğelerinin kullanım sıklığı, tamamlanmış ve tamamlanmamış hikaye bölümlerinin sayısı, hikaye öğelerinin göreceli sıklığı ve hikaye uzunluğu yönünden analiz edilmiştir. Aynı zamanda hikayenin yapısal öğelerinin varlığının yaşa göre değişip değişmediği de incelenmiştir. Yaşlan 2 ila 6 arasında değişen ve normal gelişim gösteren 96 çocuk bu araştırmaya katılmıştır. Çalışmada 8 yaş grubu bulunmaktadır. Dil örnekleri iki ayrı hikaye anlatma yöntemi kullanılarak elde edilmiştir. İlk hikayeanlatma yönteminde, çocuklar sıralı beş resimden hikayeler üretmişlerdir. İkinci hikaye anlatma yönteminde ise, kendi kafalarında oluşturdukları ya da daha önceden bildikleri hikayeleri anlatmışlardır. Her iki bölüm de teybe kaydedilmiş ve daha sonra yazılı metne dönüştürülmüştür. Hikayeler, Stein ve Glenn'in (1979, akt. Merritt ve Liles, 1989) hikaye gramerinden uyarlanmış bir versiyonu kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin analizinde tekrarlı varyans analizi kullanılmıştır. Sonuçlar şunları göstermektedir; (a) okul öncesi dönemdeki Türk çocukları tarafından üretilen ya da anlatılan hikayeler, Stein ve Glenn'in hikaye gramerinin karekteristikleri olan yapısal öğeleri göstermiştir. (b) karmaşık hikayeleri oluşturabilme becerisi yaşla birlikte artmaktadır. (c) çalışmaya katılan bütün çocuklar hikaye üretmede, hikaye anlatmaya oranla daha uzun ve eksiksiz hikaye örneklemi yaratmışlardır. (d) bu iki hikaye anlatım yönteminde de hikaye hiyerarşisi büyük oranda birbirine benzerdir. (e) hemen hemen bütün ölçümlerde yaş farklılıkları açıktır. vıBu çalışmanın sonuçları, üç yaş civarındaki çocuklarda gözlenen hikaye anlatım becerilerindeki gözle görülür hızlanma haricinde, genel olarak literatür ile uyumludur. Son olarak bulgular, uygulama alanları tartışılmış ve yeni araştırma önerileri getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE DEVELOPMENT OF STORYTELLING SKILLS AMONG TURKISH PRESCHOOLERS Kocabaş, Özlem M. Sc, Department of Psychology Supervisor: Associate Prof. Ayşe Gül Güven August 2002, 146 pages The present study was designed to explore the development of storytelling skills among Turkish preschoolers. Knowledge of story structures, specifically the use of settings, initiating events, internal responses, plans, attempts, direct consequences, and reactions, of children without language disabilities were investigated. The stories were analysed in terms of the frequency of use of the story grammar components, number of complete and incomplete episodes, relative frequency of story components, and story length. Whether the presence of the structural components vary as a function of age was also examined. Ninetysix normally developing children ages 2 to 6 participated in present study. There were eight age groups. Language samples were obtained by using two story tasks. In the first task, children generated stories from five-picture sequence. In the second task 111children were asked to tell stories that they make up out of their own mind or they already know. All sections were audio recorded and transcribed verbatim. The stories were analysed using an adapted version of Stein and Glenn's (1979, cited in Merritt & Liles, 1989) story grammar. ANOVA repeated measures was used to analyse the data. Results indicated that (a) stories generated or told by Turkish preschool children displayed structural components characteristic of Stein and Glenn's story grammar, (b) the ability to organise complex stories increases with age, (c) story generation prompted longer and more complete samples than did story telling in all age groups of children, (d) the story hierarchies across tasks reflecting relative frequency of use for the seven story components were highly similar to each other. Children used similar organisational structure across tasks, (e) age diffrences were evident almost in all measures. Results of this study generally consistent with the literature except for the appearent acceleration in narrative ability at 3-year-old children. These results were discussed and implications for future research were suggested. KEY WORDS: Storytelling Development, Story Generation, Story Telling, Story Grammar, Story Hierarchy, Story Length, Episode Organisation, Turkish Language Development, Turkish Preschool Children IV