RsCVn türü örten çift yıldız RT andromedae'nin yörünge dönem analizi
To Re-analyze orbital period change of the RsCVn type binary star RT andromedae
  1. Tez No: 114239
  2. Yazar: MÜLAYİM GÜRE
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Örten değişen çift yıldızlar - RT And: yörünge dönemi değişimi, ışık değişimi
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
oz RS CVn türü örten çift yıldız RT And' ın yayınlanmış minimum zamanlan literatürden toplanarak sistemin yörünge dönemindeki değişim için O-C analizi yapılmıştır. Sistemin yörünge döneminin parabol üzerine binmiş sinüs salınımları şeklinde olduğu saptanmıştır. Yörünge dönemindeki bu tür değişim, (i) sistemde kütle kaybı ya da kütle aktarımı, (ii) görülemeyen üçüncü bir cismin varlığı ve (iii) konvektif katmanda manyetik etkinlikle ilgili bozulmalar açısından tartışılmıştır. Ayrıca, RT And çift yıldızının yayınlanmış ışık eğrileri literatürden toplanarak sistemin ışık eğrilerinde görülen asimetriler incelenmiş ve sistemin ışık değişiminde rol oynadığı varsayılan manyetik etkinlikle yörünge dönemi değişimi arasında bir ilişki aranmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The (0-C) diagram formed by all available published times of minima of RT Andromedae were intensively analyzed to deduce the general form of period variation for RT And. It is established that the orbital period change of the system has a quasi-sinusoidal form superposed on a downward parabola. Such variations of the orbital period have been examined in terms of three plausible mechanisms, namely (i) mass loss or mass transfer, (ii) a light-time effect due to an unseen third star in the system, and (iii) a orbital period modulation due to magnetic activity cycle of a component star. Only the future data will add information on the nature of the secular (O-C) variation. Secular light variation of the system was also studied and was found no correlation with the orbital period variation.