Difüzyon kaynağının demir dışı hafif malzemelere uygulanması
Application of diffusion welding on non-ferrous light metals
- Tez No: 114419
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OSMAN NURİ ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Difüzyon, kaynak, difüzyon kaynağı, hafif metal, Diffusion, welding, diffusion welding, light metal
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET Difüzyon kaynağı, düşük sıcaklıklarda, aynı veya farklı tip iki metalle, bir ara tabaka kullanılarak veya kullanılmadan yapılan birleştirilme işlemidir. Bu işlem esnasında birleştirilecek iki metal ergimez ve mikroyapıları sıcaklığın etkisiyle değişmez. Difüzyon kaynağının düşük sıcaklıklarda katı halde gerçekleşmesi ve metallerin mikroyapılarının korunması neticesince, kaynak metalleri veya alaşımları, mühendislik uygulamaları, uçak ve uzay sanayii gibi hassas ve maliyetin çok önemli olmadığı sanayiilerde büyük oranda kullanım alanı bulmaktadır. Bu kaynak işlemi koruyucu bir gaz atmosferinde gerçekleştirilmelidir. Aksi takdirde oksijen ve bunun gibi dış tesirlerin etkisi altında kalır. Kaynak kalitesi düşer. Difüzyon kaynağı en çok metal matrisli kompozitlerde kullanılmaktadır. Bu kompozitler daha çok hassas olmaları sebebiyle uzay ve uçak sanayiinde kullanılırlar. Bu çalışmada, çeşitli alanlarda difüzyon kaynağının uygulanması deneysel olarak incelenmiş ve sonuçlar irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT The diffusion welding is a joining processes, which realize at low temperatures for two same or for two different sort metals with use or without use an intermediate layer. During the joining process two metal parts, which are going to join, don't smelt and their microstructures in heat affected zone don't change. Because of the realize of a diffusion welding, which calls as a solid state welding, at low temperatures and because of the protect microstructures of joined metals the welded metals or alloys use in engineering applications, in airplane and space materials production techniques and in some other specially production processes, in which the production costs aren't much important. It is most important that the diffusion welding application realize under an innert gas atmosphere to protect the melted metal against to oxidation and other external effects, which decrease the welding quality. The composite materials with metal matrix. Which prefer in aerospace industries and must be much sensitive, are usually produce with diffusion welding techniques. In this study, the experimental applications of diffusion welding processes and their results are investigated and discussed.