Sulu çözeltiden adsorpsiyonla bor giderimi ve deney tasarımı
Boron removal from aqueous solution by adsorption and experimental design
- Tez No: 114432
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEŞE ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Boron, Adsorption, Experimental Design, Activated Carbon, Sepiolite, Alumina
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
IV ÖZET Eskişehir (Kırka) Bor türevleri tesisinin atıksularında bulunan bor, çevre açısından problem yaratmaktadır. Bu nedenle borun atıksulardan uzaklaştırılması gerekir. Borun atıksulardan giderimi için adsorpsiyon, çöktürme ve iyon değişimi uygulanabilir. Bu çalışmada sulu çözeltilerden adsorpsiyonla bor giderimi incelenmiş ve deney tasarım metodu uygulanmıştır. Adsorban madde olarak toz aktif kömür, doğal a ve p sepiolitler, aktifleştirilmiş a ve p sepiolitler ve alumina kullanılmıştır. Doğal a sepiolit, aktifleştirilmiş P sepiolit ve aktif karbonla pH=10 değerinde ve 20°C sıcaklıkta maksimum giderim elde edilmiştir. Deney tasarımında ise adsorban türü, pH ve sıcaklık parametrelerinin etkisi araştırılmıştır. Deney tasarımı sonucunda ise adsorban türü, pH ve sıcaklığın adsorpsiyonu etkilediği bulunmuştur. Tüm adsorbanlarla kesikli adsorpsiyon deneyleri yapılmış ve elde edilen adsorpsiyon verilerinin Langmuir izotermine uyduğu belirlenmiştir. ANAHTAR KELİMELER Bor, Adsorpsiyon, Deney Tasarımı, Aktif karbon, Sepiolit, Alümina
Özet (Çeviri)
SUMMARY Boron in wastewater of Eskişehir (Kırka) Boron plant forms some enviromental problems. For this reason, boron must be removal from wastewater. Adsorption, coagulation and ion exchange apply to removal of boron from water. In this study, removal of boron from aqueous solution by adsorption was examined and experimental design was applied. Powdered activated carbon, a and P sepiolites, activated a and P sepiolites and alumina were used as adsorbent. Maximum removal obtained with a sepiolite, activated p sepiolite and activated carbon at pH=10 value and 20°C temperature. Effect of parameters (adsorbent kind, pH value and temperature) was investigated at experimental design. Due to the experimental design results, was observed that the adsorbent kind, pH value and temperature effect adsorption. Batch adsorption experiments were done by all of adsorbents and adsorption data were found to conform with the Langmuir equation.