Yatay eksenli rüzgar türbini tasarım ve prototip imalatı
Design and prototype manufacturing horizontal axis wind turbine
  1. Tez No: 114592
  2. Yazar: BAKİ ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. H. RIZA BÖRKLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Horizontal axis turbine, wind, energy Number of Page: 105
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
YATAY EKSENLİ RÜZGAR TÜRBİNİ TASARIM VE PROTOTİP İMALATI (Yüksek Lisans Tezi) Baki ÇELİK GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Şubat 2001 ÖZET Bu çalışmada; tarih boyunca bilinen ve çeşitli amaçlar için kullanılan rüzgarın, alternatif yenilenebilir enerji olarak değerlendirmesi yapılmış, Türkiye'nin rüzgar enerji potansiyeli belirlenmiş, rüzgar ile çalışan türbinlerin kullanılış amaçlan ve çeşitleri incelenmiştir. İncelemeler sonucunda yaygın kullanılan yatay eksenli rüzgar türbininin, 2200 mm rotor çapında ve üç kanatlı olarak prototipi yapılmıştır. Tarla sulamasında kullanılan türbin 2 KW güç üretmektedir. C1-1" programlama dili kullanılarak kanadın aerodinamik hesaplamalarını yapan bir paket program geliştirilmiştir. Kanatlar çelik omurga üzerine döşenmiş çelik kaburgalar alüminyum levha ile kaplanmış, güç ünitesi ses izolasyonlu olarak imal edilmiştir. Bilim Kodu : 626.12.01 Anahtar Kelimeler : Yatay eksenli türbin, rüzgar, enerji Sayfa Adedi : 105 Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Hüseyin Rıza BÖRKLÜ
Özet (Çeviri)
DESIGN AND PROTOTYPE MANUFACTURING HORIZONTAL AXIS WIND TURBINE (M.Sc Thesis) Baki ÇELİK GAZI UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY February 2001 ABSTRACT The energy during the all history and used for several purposes has been evaluated as alternative renevable energy source, established energy potantial in Turkey and turbins which are run by wind has-been investigated from purposes of use and types point of view in this study. A wind turbine with rotor diameter 2200 mm and having three-wings programe been manufactured as a prototype after investigations. A turbine breeding 2 KW power used for to water field. A software has been developed by using C^ programming language to compute aerodynamic structure of wings. The wings have been manufactured with stell keel which is covered by aluminium slap sound insulation. Science Code: 626.12.01