Çeşitli klinik örneklerden izole edilen stafilokok türlerinin slime faktör beta-laktamaz enzim aktiviteleri ve antibiyotik duyarlılıklarının araştırılması
  1. Tez No: 114759
  2. Yazar: BAŞAK KARABÜBER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜVEN URAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Stafilokok türleri, slime faktör, (3-laktamaz enzim aktivitesi, antibiyotik direçliliği
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÇEŞİTLİ KLİNİK ÖRNEKLERDEN İZOLE EDİLEN STAFILOKOK TÜRLERİNİN SLİME FAKTÖR, BETA-LAKTAMAZ ENZİM AKTİVİTELERİ VE ANTİBİYOTİK DUYARLILIKLARININ ARAŞTIRILMASI (Yüksek Lisans Tezi) Başak KARABÜBER GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Eylül 2001 ÖZET Hastane enfeksiyonlarından önceleri sıklıkla gram negatif bakteriler izole edilmekteydi. Son yıllarda bu grup bakterilere karşın etkin antibiyotiklerin kullanıma girmesi ve kalıcı intravenöz kateterlerin kullanımının yaygınlaşması ile gram pozitif bakteriler giderek önem kazanmıştır. Bu grup bakteriler içerisinde en sık rastlanan etken patojen stafilokok türleridir. Bizim çalışmamızda 101 adet stafilokok izolatının türlerinin belirlenmesi için koagülaz testi, novobiyosin duyarlılık testi, hemoliz testleri yapılmıştır. Bu stafilokok izolatlarının patojenite kriterlerinden birisi olan slime faktör testi çalışılmıştır. Ayrıca, beta- laktamaz enzim aktivitesi ve antibiyogram testi yapılmıştır. Araştırmamızda çeşitli klinik örneklerden 101 stafilokok izole edilmiştir. Bu izolatların 37(%36.6)'si Staphylococcus aureus, 49(%48.5)'u Staphylococcus epidermidis, 15(%14.9)'i Staphylococcus saprophyticus olarak saptanmıştır. Bu stafilokok türlerinde slime faktör, beta-laktamaz enzim aktivitesi ve 12 faklı antibiyotiğe duyarlılık vedirençlilikleri araştırılmıştır. Toplam 64 (%63.7) Koagülaz Negatif Stafilokok tespit edilmiştir. (KNS) Kongo Kırmızılı Agar yöntemi ile slime faktör araştırılmıştır. Koagülaz Negatif Stafilokoklardan 49(%76.6)'u S.epidemidis, 15(%23.4)'i S.saprohyticus olarak tespit edilmiştir. Toplam 101 stafilokok izolatından 51(%50.5)'i Beta-laktamaz enzim aktivitesi pozitiftir. Bunlardan 27(%52.9)'si S.aureus, 21(%41.2)'i S.epidermidis, 3(%5.8)'ü S.saprophyticusolarak tespit edilmiştir. Çalışmamızda antibiyogram test sonuçlarına göre vankomisine dirençli stafilokok izolatlarına rastlanmıştır. 101 adet stafilokok izolatı içerisinde 1'i S.aureus, 5'i S.sapropyticus, 2'si S.epidermidis olmak üzere toplam 8 izolat vankomisin antibiyotiğine dirençli bulunmuştur. Bilim Kodu :4010104
Özet (Çeviri)
m THE INVESTIGATION OF SLIME FACTOR, p-LACTAMASE ENZYME ACTIVITY AND ANTIBIOTIC SENSITIVITY OF STAPHYLOCOCCUS SPECIES ISOLATED FROM VARIOUS CLINICAL SPECIMENS (M.Sc.Thesis) Başak KARABÜBER GAZİ UNIVERSTY INSTUTION OF SCIENCE AND TECHOLOGY September 2001 ABSTRACT In the past, while Gram negative bacteries vere isolated on the nosocomial infections, Grampositive bacteries is increasingly important that's why very effective antibiotics against to this group bacteries and increasingly using permenant intravenous catheters. In this group Staphylococcus the most often pathogen bacteries. In our study, Gram-stained, coagulase test novobiyosin sensitivity test was used for determination of 101 Staphylococcus strains. Slime factor test, beta-lactamase enzyme activation and antibiogram tests were used for determination of patogenite criters regord of 3 different Staphylococcus starains. In our study, 101 staphylococcus strains was isolated from clinical materials. A total of 101 staphylococcus strains, Which consist of 37(%36.63) Staphylococcus aureus, 49(%48.51) Staphylococcus epidermidis, 15(%14.85) Staphylococcus saprophyticus was studied. This samples were studied slime factor, beta-lactamase enzyme activity and 12 different antibiotics susceptibility and resistant.the presence ofslime factor in 64 Coagulase-negative staphylococci (CNS) isolates from different clinical specimens, was inwestigated by using Congo red Agar Methods. The slime factor production rates in 64 CNS were as follows: % 12.5 S.epidermidis, %10.94 S.saprophticus bey congo red agar methods. Atotal of Staphylococci strains, the rate of beta- lactamase enzyms activity was %50.5 Scientific code :4010104 KeyWords : Staphylococci species, slime factor, p-lactamase enzym activity, antibiotic resistance. Number page : 108 Adviser : Assoc. Prof. Dr. Güven URAZ