PET şişelerde satılan kaynak sularının fiziksel ve kimyasal analizlerinin araştırılması
The Physical and chemical analysis of mineral water sold in plastic bottles
  1. Tez No: 114918
  2. Yazar: HASAN AVAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ ÖZSAVAŞÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Pet, Kaynak, Fiziksel, Kimyasal, Analiz
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
PET ŞİŞELERDE SATILAN KAYNAK SULARININ FİZİKSEL VE KİMYASAL ANALİZLERİNİN ARAŞTIRILMASI ( Yüksek Lisans Tezi ) HASAN AVAN GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Eylül 2001 ÖZET Bu çalışmada; pet şişelerde ambalajlanıp satılan kaynak sularının kalitesinin saptanmasıyla ilgili bazı fiziksel ve kimyasal parametreler analiz edildi. Materyal olarak pet şişelerde satılan kaynak suları kullanıldı. 23 farklı kaynak suyu bakkal ve marketlerden toplandı ve analize kadar 25°C'nin altında muhafaza edildi. Numunelerin fiziksel ve kimyasal analizleri Ankara DSİ içme suları laboratuvarlarında yapıldı. Kimyasal ve fiziksel analizlerde, alev fotometrik, spektrofotometrik, türbidimetrik, potansiyometrik ve EDTA titrasyon yöntemleri kullanıldı. Analiz sonuçları, çizelgeler halinde verildi ve TS 266 içme sulan standartlarında verilen değerlerle mukayese edildi. Örneklemesi yapılan kaynak sularının fiziksel ve kimyasal özelliklerinin içme suları standartlarında verilen değerlerle uyumlu olduğu görülmüştür. Bilim Kodu : 5001088
Özet (Çeviri)
THE PHYSICAL AND CHEMICAL ANALYSIS OF MINERAL WATER SOLD IN PLASTIC BOTTLES ( M. Sc. Thesis ) Hasan AVAN GAZI UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE September 2001 ABSTRACT In this study; some physical and chemical data about mineral water, which is filled and sold in plastic bottles, has been analysed. Mineral water sold in plastic bottles, has been used as material. Physical features of 23 different mineral water, which were bought from shops and markets, were kept under 25 °C until the analysis. Physical and chemical analysis of the samples have been done in the drinking water laboratories of DSİ, Ankara. In the chemical and physical analysis, flame photometric, spectrophometric, türbidimetric, potentiometric and EDTA titrimetric methods were used. Getting their average, the results of the study have been output in list table. The physical and chemical data obtained from the final part, has been compared with the physical and chemical standarts (TS 266) of drinking water. It has been noticed that sampled mineral water's physical and chemical features were in harmony with drinking water standarts data. Science code Key words Page number 5001088 plastic, mineral, water, physical, chemical, analysis. 83 Adviser : Prof. Dr. Cengiz ÖZSAVAŞCI