Development of multi-level petri net based design inference network
Çok katmanlı petri net tabanlı tasarım-çıkarım ağı geliştirilmesi
  1. Tez No: 114959
  2. Yazar: MELTEM KORKMAZEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDÜLKADİR ERDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ürün Modelleri, Petri Net Tabanlı Tasarım Çıkarım Ağı, Modülerlik, Modül, İşlevsel Hiyerarşi, İşlevsel Tasarım Ağacı. vı, Design Artifact Modeling, Petri Net Based Design Inference Network, Modularity, Module, Functional Decomposition Hierarchy, and Function/Means Tree. IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
öz ÇOK-KATMANLI PETRI NET TABANLI TASAR I M-Ç I KARI M AĞI GELİŞTİRİLMESİ KORKMAZEL, Meltem Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Abdülkadir ERDEN Temmuz 2001, 143 sayfa Bu tezde düğümleri PNDN modülleriyle modellenmiş çok katmanlı, eş-zamanlı bir tasarım çıkarım ağı sunulmaktadır. Bu tasarım ağı PNDN modüllerinden oluşan ağ anlamında N-PNDN olarak adlandırılmıştır ve en üst düzeydeki PNDN ağının içine gömülmüş pek çok PNDN modülünden oluşmaktadır. N-PNDN, PNDN yapısının modülerlik özellikleri üzerine yapılmış bir çalışmanın sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Bu çalışmada, kuramsal ve uygulamalı olarak PNDN'in sistemlerin işlevsel hiyerarşisinde bulunduğu gözlemlenen“Fonksiyon-Alt Fonksiyon”yapısını ve tipik bir mekatronik yapılanışını modellemek için kullanılabilecek bir modül oluşturduğu gösterilmiştir. N-PNDN'de bilgi akışı üst ve alt PNDN modülleri arasında gerçekleşmektedir ve bu sebeple hiyerarşik bir yapı olarak modellenmiştir. Bilgi akışı PNDN yapısının bazı özellikleri kullanılarak simge akışı ile gösterilmiştir. Buna göre hemdeterministik hem de deterministik olmayan N-PNDN'de bilgi akışı iki çeşit 'Değişken imleme' ile tanımlanmıştır. Bu iki tanımdan birincisi üst PNDN modülündeki diğeri de alt PNDN modülündeki bilgi akışını sağlamak üzere kullanılır. PNDN'in birimleştirilerek N-PNDN yapısının elde edilmesi sırasında özgün PNDN kuramında hemen hemen hiçbir değişiklik yapılmamıştır. Aynı zamanda bu tezde, N-PNDN'in yapısı ve bilgi akışı kuramı sunulmuştur. Tasarım ürününün modellenmesinde kullanılan işlevsel yaklaşımlar PNDN'in yapı taşı olan 'İşlevsel Tasarım Ağacı'nın oluşturulmasını sağlamak üzere incelenmiştir. Bu çalışmanın sonucunda 'işlevsel Tasarım Ağacı'nda eksik olan İşlevsel ve fiziksel gösterim arasındaki kopukluğu doldurmak amacıyla 'İşlev/Yol Ağacı' metodunun kullanılması öngörülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF MULTI-LEVEL PETRI NET-BASED DESIGN INFERENCE NETWORK KORKMAZEL, Meltem M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Abdülkadir ERDEN July 2001, 143 pages This thesis presents a multi-resolutional, concurrent, design inference network, whose nodes are refined by PNDN modules. The extended design network is named as the network of PNDN modules, N-PNDN, and consists of embedded PNDN modules in the topmost level PNDN network. N-PNDN is developed based on a study of modularity features of PNDN. In this study, both in theory and application it is shown that PNDN constitutes a modeling module for the Tunction-Subfunction" structure existing in the functional decomposition hierarchy of systems and for the modeling of a typical mechatronic configuration. Information flow in N-PNDN occurs between parent and child PNDN modules and is presented in a hierarchical structure. Information flow in N-PNDN is provided through flow of tokens and by some properties of PNDN modeling. It is 111characterized by the definition of two types of variable markings for the firing transition in parent and child PNDN modules both for the deterministic and non- deterministic N-PNDN. In the modularization of PNDN formalism to obtain N- PNDN architecture, almost no modification in the original PNDN theory is made. The governing structure and information flow theory of N-PNDN is also presented in this thesis. In this thesis, functional approaches in design artifact modeling are also investigated further to improve the forming of a Functional Design Tree of the system on which PNDN is based. As a consequence enhancement of FDT based on a Function/Means Tree scheme is proposed to bridge the gap between a functional representation and a physical one.