The Effects of cognitive conflict and conceptual change text on students' achievement related to first degree equations with one unknown
Bilişsel çelişki ve kavramsal değişim metninin 7.sınıf öğrencilerinin birinci dereceden bir bilinmeyenli denklemlerle ilgili başarılarına etkisi
  1. Tez No: 114984
  2. Yazar: YURDAGÜL TOKA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PETEK AŞKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişsel Çelişki Yöntemi, Kavramsal Değişim Metni Yöntemi, Geleneksel Matematik Anlatım Yöntemi, Birinci Dereceden Bir Bilinmeyenli Denklemler, Kavram Yanılgısı. vı, Cognitive conflict instruction, conceptual change text instruction, traditionally designed mathematics instruction, first degree equations with one unknown, misconception. IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
oz BİLİŞSEL ÇELİŞKİ VE KAVRAMSAL DEĞİŞİM METNİNİN 7. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN BİRİNCİ DERECEDEN BİR BİLİNMEYENLİ DENKLEMLERLE İLGİLİ BAŞARILARINA ETKİSİ TOKA, Yurdagül Yüksek Lisans, Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Petek Aşkar Temmuz 2001, 111 Sayfa Bu çalışmanın amacı, bilişsel çelişki, kavramsal değişim metni ve geleneksel matematik öğretimi yöntemlerinin 7. sınıf öğrencilerinin birinci dereceden bir bilinmeyenli denklemlerdeki kavramlarla ilgili başarılarına etkisini karşılaştırmaktır. Bu çalışma, TED Ankara Koleji Vakfı Özel ilköğretim Okulu'ndan iki farklı öğretmenin üçer ayrı sınıfındaki 174 ilköğretim 7. sınıf öğrencisinin katılımıyla 2000-2001 öğretim yılı sonbahar döneminde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada ilk deney grubuna bilişsel çelişki, diğer deney grubuna kavramsal değişim metni yöntemleri; kontrol grubuna ise geleneksel matematik öğretim yöntemi uygulanmıştır. Araştırma 4 hafta sürmüştür. Matematiksel Potansiyel Testi öğrencilerin matematik dersindeki potansiyellerine karar vermek için çalışmanın başında uygulanmıştır. Son test olarak Birinci Dereceden BirBilinmeyenli Denklemlerle İlgili Kavramları Ölçen Basan Testi uygulanmıştır. Araştırmanın hipotezlerini test edebilmek için Varyans Analizi ve Ortak Değişkenli Varyans Analizi kullanılmıştır. Son test sonuçlarına göre bilişsel çelişki yöntemi uygulanan sınıfların basan ortalaması, kavramsal değişim metni uygulanan sınıflara göre anlamlı bir şekilde yüksektir. Bilişsel çelişki uygulanan sınıfların basan ortalaması en yüksek olmasına rağmen, bilişsel çelişki ve geleneksel anlatım yöntemi ortalamalarında anlamlı fark bulunmamıştır. Ayrıca, kavramsal değişim metni ve geleneksel anlatım yöntemi ortalamalarında anlamlı fark görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF COGNITIVE CONFLICT AND CONCEPTUAL CHANGE TEXT ON STUDENTS' ACHIEVEMENT RELATED TO FIRST DEGREE EQUATIONS WITH ONE UNKNOWN TOKA, Yurdagül M. S., Department of Secondary Science and Mathematics Education Supervisor: Prof. Dr. Petek Aşkar July 2001, 111 pages The main purpose of the study was to investigate the effects of cognitive conflict instruction (CCI) and conceptual change text instruction (CCTI) over traditionally designed mathematics instruction (TDI) on achievement of 7th grade students related to first degree equations with one unknown. The subjects of the study consisted of 174 7th grade students from six different classes of mathematics lessons instructed by two teachers (three classes of teacher A and the other three classes of teacher B) from TED Ankara College Foundation Primary School in the fall semester in 2000. mDuring teaching the first degree equations with one unknown, one experimental group studied CCI and the other studied CCTI, on the other hand the control group received TDI over 4 weeks. Post-test (achievement test) results were taken on the dependent variable of mathematics achievement related to first degree equations with one unknown. Mathematics potential test was utilized at the beginning of the study to determine students' potential in mathematics. After treatments, first degree equations with one unknown achievement test was used as a post-test. ANOVA and ANCOVA were used for testing the hypotheses of the study. The results showed that CCI had significantly the highest scores on achievement related to first degree equations with one unkown comparing to CCTI. Although CCI had the highest mean scores for both teachers there was no significant difference between mean scores of CCI and TDI. Moreover, there was no significant difference between mean scores of CCTI and TDI.