Architecture as an act and architecture as an AD: A reading on new city centres in metropolitan cities
Tasarım olarak mimarlık ve reklam olarak mimarlık: Metropoliten kentlerde gelişmekte olan yeni şehir merkezlerinin okunması
- Tez No: 114990
- Danışmanlar: DR. ALİ CENGİZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Temsil, İmge, Reklam, Küresel Etkiler, Şeffaflık, Simülasyon (benzeşim). vı, Representation, Produced Images, Advertising, Globalism, Transparency, Simulation. IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 203
Özet
oz TASARIM OLARAK MİMARLIK VE REKLAM OLARAK MİMARLIK: METROPOLİTEN KENTLERDE GELİŞMEKTE OLAN YENİ ŞEHİR MERKEZLERİNİN OKUNMASI İNAN, Afet Derin Yüksek Lisans Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Öğr. Gör. Dr. Ali CENGİZKAN Eylül 2001, 186 Sayfa Bu tezde, mimari tasarımın ve son dönem mimari ürünlerinin sosyal ve kültürel değerler bağlamında okunması, yorumlanması ortaya çıkan etkilerin ve bu etkilerin sonuçları incelenmektedir. Mimarlık sosyal ve kültürel değerlerin yansıdığı bir platform olarak ele alındığında ve bu bağlam altında araştırmaya alındığında bütün dönemler boyunca değişik aşamalardan geçtiği gözlenmiştir. Bu aşamaların ve her dönemin kendine ait oluşturduğu ideolojilerin ışığı altında mimari ifadenin değişimi ve okunması bu tezin ana konusunu oluşturmaktadır. Mimari yüzeyler bu aşamada çalışmanın odaklandığı ve bunlar üzerinden bir okumanın gerçekleştirildiği yüzeyler olarak bina ve şehir ölçeğinde ele alınmaktadır. Son dönemlerde sosyo-kültürel alandaki küresel dönüşümlerin etkisi altında gelişen metropoliten şehirlerin mimari kimliği ve mimari ürünün ifadesi nasıl değişim gösterdiği ve bunların etki ve sonuçlan ortaya konan örnekler dahilinde incelenmektedir. Mimari ürünlerin ve bu ürünler doğrultusunda gelişen şehirlerin kazandıkları yeni kimlikler ve oluşturulan yeni gelişim alanları, bunlara yeni şehir merkezleri de diyebiliriz, verilen örnekler doğrultusunda incelenmektedir.Çalışma bu örnekler arasındaki mekansal benzeşim ve farklılıkları ortaya koyarak mimari teorilerin bu değişimlerin ışığı altında nasıl bir yol izlediğini ortaya çıkarmaya çalışılmaktadır. Mimari teorilerin şehri yeniden yazmak ve üretmek yerine olağan şehri ve içinde barındırdığı sosyal ve kültürel kodlan, mimari ürünler üzerinden okunmasını ve bu okumadan ne gibi sonuçlar elde edilebileceğinin bir araştırmasına kapsamlı bir çerçeve oluşturmak tezin ana amacını oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ARCHITECTURE AS AN ACT AND ARCHITECTURE AS AN AD: A READING ON NEW CITY CENTRES IN METROPOLITAN CITIES İNAN, Afet Derin M. Arch, in Department of Architecture Supervisor: Inst. Dr. Ali CENGİZKAN September 2001, 186 Pages The main subject of the research is based on reading cities and their architecture via represented images, in accordance with social and cultural aspects. The study aims to reflect on the subject starting from a point of historical pre-view of how architectural representations are expressed throughout time regarding the changing cultural realm. Architecture in this case becomes a platform through which ideologies of the era reflect and advertise themselves. Reading the contemporary architectural works and transformations in city centres, the thesis tries to highlight the cultural change in societies and its reflection on architectural products. Global effects, political and economic concerns that are said to change the architectural practice are studied through their represented images over architectural works and cities. Metropolitan cities in this case, are focal points, where these changes and their affects are experienced significantly. The thesis focuses on the brand new construction site in Istanbul, Maslak area with reference to metropolitan regions that show similar new developments in metropolitan scale, such as London, Paris, 11!Frankfurt, Rotterdam. Reading and planning strategies and the environmental facts that affect these strategies are tried to be clarified within urban scales. The study aims to discover the similarities in these reconstructed trade and commerce centres, where they perform a spatial impact in the whole scale of the city, but a spatial assimilation is realized within each case. It is going to be a study, which points out the shift in the realm of architectural approach, where the buildings, in a defined society turn out to be read from the surface, texture and some commercial codes dressed on buildings that transform the city silhouettes.