İki farklı performans grubundaki erkek uzun atlayıcıların bazı kinematik parametrelerinin karşılaştırılması
Comparison of some kinematics parameters of men long jumpers who are two difference performance groups
  1. Tez No: 115314
  2. Yazar: EMEL ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT MURATLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Long Jump, Biomechanics, Kinematic Analysis
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET Bu çalışmanın amacı, farklı performans düzeyindeki sporcuların bazı kinematik parametrelerinin incelenmesidir. Araştırmaya 6.0 m ve üzeri performans gösteren yaşları 21.8±5.2 yıl olan 4 sporcu ve 6.0 m ve altında performans gösteren yaşlan 21.0Ü.9 yıl olan 5 sporcu katılmıştır. Her bir sporcunun 5 atlayış video kamera ile kayıt edilerek biomekanik incelemesi yapılmıştır. Sporcuların fiziksel parametrelerinin belirlenmesi için (üst kol uzunluğu, alt kol uzunluğu, üst bacak uzunluğu, alt bacak uzunluğu, uyluk çevreleri, calf çevreleri, toplam bacak uzunlukları, oturma yükseklikleri, cormique indeksleri ve curriral indeksleri antropometrik ölçümlerle belirlendi. Sporcuların kinematik verileri ise, iki video kamera (50 Hz) kullanılarak kayıt edildi. Kameralardan bir tanesi sıçrama anını diğeri ise son dört adımı görecek şekilde koşu alanına dik olarak yerleştirildi. Elde edilen görüntüler capture işlemi ile bilgisayar ortamına aktarıldı. Videopoint 2.1 hareket analiz programı ile kinematik veriler hesaplandı. İstatistiksel olarak normal dağılım göstermeyen parametrelerde her iki grubun ortalamaları arasındaki farkların belirlenmesi için Mann- Whitney U, testi normal dağılım gösteren parametrelerin incelenmesinde ise T-Testi kullanılmıştır. Çalışma sonrasında, her iki grubun antropometrik verilerinin karşılaştırılmasında anlamlı bir fark bulunmuştur (p0.05). Sıçrama öncesi Grup 1 ve Grup 2'nin ilk hızlan ve vücut ağırlık merkezinin (VAM) yerden yükseklikleri karşılaştırıldığında anlamlı bir fark bulunamamıştır (p>0.05). Basma (touch-down) anında Grup 1 ve Grup 2'nin yatay ve dikey hız bileşenleri ile vücut ağırlık merkezinin (VAM) yerden yükseklikleri karşılaştırıldığında; yatay ve dikey hız bileşenlerinde anlamlı bir fark bulunurken (p0.05). Sıçrama sonrası her iki grubun hızları karşılaştırıldığında; yatay hız bileşeninde anlamlı bir fark bulunurken, dikey hız bileşeninde ve toplam hızlarında anlamlı bir fark bulunamamıştır (p>0.05). Sıçrama öncesi ve sonrası oluşan toplam enerjiler incelendiğinde; her iki grubun sıçrama öncesi ve sonrası kinetik enerjilerinde, potansiyel enerjilerinde ve toplam enerjilerinde anlamlı bir fark bulunamamıştır (p>0.05).
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The aim of this study is to analyse the performances of two difference long jumpers (4 male athletes (mean age 21.8±5.2 years) in performance >6.0 m and 5 male athletes (mean age 21.0±1.9 years)in performance < 6.0 m). The data for this study was recorded from athletes who lives in Ankara and who studies in Akdeniz University School of Physical Education. The data was collected using two stationary video cameras (50 Hz) and recorded 5 performance from each athletes. The physical characteristics of athletes (the lenght of upper arm, the lenght of lower arm, the lenght of upper leg, the lenght of lower leg, thigh circumference, calf circumference, the total lenght of leg, sitting height, cormique index and curriral index) were determine with anthropometric measurement. And the kinetics data of athletes were recorded with two fixed cameras (50 Hz), which installed perpendicular to the runway. Statisticaly, significant difference has been found in values of anthropometric datas between in two Groups (p0.05). It was no found significant differences when comparison to first velocities and the height of CM between Groups (p>0.05). While comparison to horizontal and vertical velocities components and the height of CM between Group 1 and Group 2 at the instant of touchdown was finding significant difference (p0.05). It has found at the horizontal velocity components when comparison to velocities of the Groups and has no found at the vertical velocity components and the total velocities. When examine to total energy on before and after the takeoff, it has no found significant difeerence at the Ekm, elastic energy and total energy on the each Groups (p>0.05). However it has found on before and after the takeoff at differences energy. It could'nt find significant difference projection angle after the takeoff in two Groups. These findings showed that, initial velocity, initial energy and horizontal and vertical velocity at takeoff and also individual features are very important for the performance.