Hemodiyaliz hastalarında yalnızlık ve hemşirelik yaklaşımının belirlenmesi
Loneliness in hemodialysis patients and determination of nursing approaches
  1. Tez No: 115695
  2. Yazar: ZÜLEYHA OCAK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. FERAY GÖKDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Yalnızlık, Hemodiyaliz, Kronik Hastalık, Hemşirelik Yaklaşımı vi
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
ÖZET HEMODİYALİZ HASTALARINDA YALNIZLIK VE HEMŞİRELİK YAKLAŞIMININ BELİRLENMESİ Ocak Züleyha Yüksek Lisans, Hemşirelik Bölümü Tez Danışmanı:Doç. Dr. Feray Gökdoğan ŞUBAT 2002, 87 sayfa Araştırma, Bolu ve Düzce ili Devlet Hastaneleri ve Düzce Tıp Fakültesi hemodiyaliz ünitesindeki hastalarda yalnızlık ve yalnızlığı etkileyen faktörleri incelemek amacıyla planlanmıştır. Araştırma örneklemini 73 hasta grubu oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından konu ile ilgili literatür incelenerek hazırlanan soru formu ve Likert tipi UÇLA“Yalnızlık Ölçeği”(University California of Los-Angeles) kullanılmıştır, veriler bilgisayara yüklenerek istatistiksel değerlendirilmesinde yüzdelik oranı, 't testi' ve 'varyans analizi' kullanılmıştır. Hemodiyaliz tedavisi gören erkeklerin, genç yetişkinlerin, yüksek öğrenim görenlerin, çalışanların, üst gelir düzeyindekilerin ve kentlerde yaşayanların, sosyal desteği olanların yalnızlık düzeyi daha yüksek bulunmuştur. Başka bir hastalığı olup haftada bir gün şeklinde ve bir yıldan az süreyle hemodiyaliz tedavisi görenlerin yalnızlık düzeyleri yüksek bulunmuştur.Yalnızlık düzeyi ile yaşam değişikliği ve yalnızlık yaşamadığını ifade edenler arasında ters yönde etkilenim vardır. Yaşam değişikliği olmayanların ve yalnızlık yaşamadığını ifade edenlerin yalnızlık düzeyleri anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (Sırasıyla t;2.648 ve t; 631;P< 0.05). Yalnızlığa hemodiyalizin neden olduğu (%58) ve çeşitli boş zaman aktiviteleriyle yalnızlıkla başetmeye çalıştıkları (%45.2), buna karşın hemşirelerin hemodiyaliz hastalarının yalnızlıklarının farkında olmadığı gibi herhangi bir hemşirelik yaklaşımında bulunmadıkları da belirlenmiştir. Hemşirelerin yalnızlığı tanımaları ve etkin hemşirelik yaklaşımı için hizmet içi eğitim ve sosyal destek gruplarının oluşturulması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT LONELINESS İN HEMODIALYSIS PATÎENTS AND DETERMÎNATÎON OF NURSING APPROACHES Ocak Züleyha M.Sc, Department of Nursing Supervisor: Assoc.Doç.Dr. Feray Gökdoğan February 2002, 87 Pages This research has been conducted for the purpose of revealing loneliness feeling and the factors that cause the feeling of loneliness in the patients of hemodialysis of the units of Düzce Medical Faculty and the Governmental Hospital both in Bolu and Düzce. Sampling in this research includes 73 patient. Data have been gathered using a survey form that has been created by the researcher after examining relevant literature, and UCLA (University of California of Los Angeles) Loneliness Measurements. After entering the data into computer, statistical analyses, ratio test, 't test' and 'variance analysis have been used for evaluating the data. Loneliness value is found to be higher among hemodialysis patient who are males, young adukts, have higer education, have a job, earn more money and live in city and have social support. In addition, loneliness value is found to be high if the patient had another illness and his/her hemodialysis treatment continued less than one year as once a week. mThere is an opposite effect beetween loneliness level and life changing and among patient who have mentioned that they heven't experienced loneliness. In patient not having life changing and not experiencing loneliness levels was significantly found to be higer (In order t;2.648 and t;6.391;P