Odontojenik keratokistlerde DNA yapısının morfometrik yöntemle değerlendirilmesi
Analysis of DNA structure in odontogenic keratocysts with morphometric methods
- Tez No: 157769
- Danışmanlar: PROF.DR. FUNDA TUĞCU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Nükleer morfometri, DNA ploidi, Odontojenik keratokist
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
52 ÖZET Odontojertlk keratokîstlerde DNA yapısının morfometrik yöntemle İncelenmesi Bu çalışmada OK' in agresif yapısına ışık tutabilmek amacıyla; nicel patoloji uygulamalarından biri olan görüntü sitometrisi ile, Feulgen'le boyanmış OK nükleuslarının nükleer morfolojik özelliklerinin incelenmesi, DNA analizlerinin yapılarak dentigeröz kist ve radiküler kist nükleusları ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışma ve kontrol gruplarını oluşturan toplam 30 hastada her örnek için çevre, alan, form faktör, kısa çap, uzun çap, yoğunluk, IOD, DNA (c), DNA indeksi, kontrast ve entropi'yi içeren nükleer morfometrik değişkenlerin ölçümü yapılmıştır. Sonuç olarak nükleusların geometrik ve dansitometrik özellikleri açısından çalışma ve kontrol grupları arasında istatistiksel olarak bir fark bulunamamıştır. Ancak nükleusların örüntü özelliklerinden olan entropi değişkeni incelendiğinde OK nükleuslarının daha homojen yapıda oldukları görülmüştür. Tüm vakaların DNA histogramları diploid popülasyonu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
53 SUMMARY Analysis of DNÂ structure In odontogenic keratocysts with morphometry methods In this study, it is aimed to light the way for Odontogenic keratocysts (OK) aggressive behaviour by examining the nuclear morphologic structure of Feulgen stained OK's nucleusus with image cytometry which is one of the quantitative pathology applications and compare to dentigerous cysfs and radicular cysts's nucleusus by investigating their DNA analysis. Nulear morphometric parameters involving, perimeter, area, form factor, min feret, max feret, intensity, IOD, DNA(c), DMA index, contrast and entropy were measured for each sample of 30 patients of whom constitutes the study and control groups. In the conclusion we couldn't find any statistical difference of geometrical and densitometric specialities between the study and control groups. However, when the entropy which is one of the visual specialities of nucleusus is examined it was seen that OK's nucleusus present more homogen structure. DMA histograms of all cases have presented diploid populations. Keywords : Nuclear morphometry, DNA ploidy, Odontogenic keratocyst