Dentijeröz kist, odontojenik keratokist ve ameloblastomalarda p53 tümör süpresör genin ve indüklenebilir nitrik oksit senteaz enziminin karşılaştırmalı immünohistokimyasal olarak incelenmesi
Comparitive immunohistochemical analysis of tumor suppressor gene p53 and inducible nitric oxide synthase enzyme in dentigerous cysts, odontogenic keratocysts and ameloblastomas
  1. Tez No: 195984
  2. Yazar: KEREM ÖKTEMER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NECATİ URAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Patoloji, Dentistry, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: odontojenik kist, odontojenik tümör, iNOS, p53, immünohistokimya, Odontogenic cysts, Odontogenic tumors, iNOS, p53, immunohistochemistry
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Nitrik oksitin biyolojik dokularda fizyolojik ve patolojik süreçlerde karmasık etkileri vardır. ndüklenebilir nitrik oksit senteaz (iNOS) enzimi aracıgı ile nitrik oksitin uzun süreli üretimi tümör gelisimi ile iliskilendirilmistir. Wild tip p53 proteini salınımı iNOS salınımını azaltır ve bu da tümör büyümesini yavaslasmaktadır. iNOS ve p53 etkilesimi çesitli insan tümörleri ve kanserlerinde arastırılmıs olmasına karsın, odontojenik kistlerde ve benign odontojenik tümörlerde arastırılmamıstır. Bu çalısmanın amacı, degisik biyolojik davranısları olan ve nadir olsa da malign degisim gösteren dentijeröz kistler, odontojenik keratokistler ve ameloblastomalarda iNOS ve p53 iliskisini arastırmaktır. 25 dentijeröz kist, 30 odontojenik keratokist ve 32 ameloblastoma speysmeni, arsivlenmis doku örneklerinden elde edilmis ve immünohistokimyasal olarak iNOS ve p53 antikorları kullanılarak islemden geçirilmistir. mmünohistokimyasal boyamalar sınıflandırılmıs ve iNOS için boyanma siddeti ve boyanan epiteliyal hücrelerin yüzdesine göre, benzer sekilde p53 için epiteliyal hücrelerin boyanma yüzdelerine göre skorlanmıstır. Sonuçların istatistiksel analizi, odontojenik keratokistler ve ameloblastomalar arasında iNOS boyanma skorları açısından ve odontojenik keratokistler ile dentijeröz kistler arasında istatistiksel olarak anlamlı fark oldugunu göstermistir. iNOS ve p53 skorları arasında sadece ameloblastomalarda bir korelasyon bulunmus; odontojenik kistlerde ise bir korelasyon bulunmamıstır. Bu çalısmanın sonuçları, p53 ve iNOS arasındaki iliski ile odontojenik kist ve tümörlerin biyolojik davranısları arasında bir baglantı olabilecegini gösterse de daha ileri çalısmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Nitric Oxide has complex effects in biological tissues taking part in both physiological and pathological processes. Prolonged nitric oxide production by the inducible nitric oxide synthase (iNOS) enzyme has been implicated in tumor promotion. Wild-type p53 protein expression results in downregulation of iNOS expression, which reduces both tumor growth and dissemination. The relation of iNOS and p53 has been investigated in various of human tumors and cancers but not in odontogenic cysts and benign odontogenic tumors. The aim of this study was to invastigate the relation of iNOS and p53 in dentigerous cysts, odontogenic keratocysts and ameloblastomas which has different biological behaviors and rare but known potential of malignant transformation. Specimens of 25 dentigeros cyst, 30 odontogenic keratocyst and 32 ameloblastomas were obtained from archived tissue samples and assessed immunohistochemically using iNOS and p53 antibodies. Immunohistochemical stainings were classified and scored for iNOS according to the percentage of epithelial cells stained and density of staining and for p53 according to percentage of epithelial cells stained. Statistical analyses of the results revealed that there was statisicaly significant difference between odontogenic keratocysts and ameloblastomas by means of iNOS expression and between odontogenic keratocysts and dentigerous cysts by means of p53 protein expression. Significant correlation was found between iNOS scores and p53 scores in ameloblastomas but not in dentigerous cysts and in odontojenik keratocysts. The results of this study suggests there may be a relation between iNOS-p53 correlation and biological behavior of odontogenic cysts and tumors but needs further investigation.