Data modeling and querying for video databases
Video veri tabanları için veri modelleme ve sorgulama
- Tez No: 129233
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR ULUSOY, YRD. DOÇ. DR. UĞUR GÜDÜKBAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: video veri tabanları, mültimedya veri tabanları, bilgi sistem leri, video veri modelleme, içerik-tabanlı veri alma, yerleşim-zamansal ilişkiler, yerleşim-zamansal sorgu işleme, video sorgu dilleri, video databases, multimedia databases, information systems, video data modeling, content-based retrieval, spatio-temporal relations, spatio- temporal query processing, video query languages. iv
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
ÖZET VİDEO VERİ TABANLARI İÇİN VERİ MODELLEME VE SORGULAMA Mehmet Emin Dönderler Bilgisayar Mühendisliği, Doktora Tez Yöneticileri: Doç. Dr. Özgür Ulusoy ve Yard. Doç. Dr. Uğur Güdükbay Temmuz, 2002 Bilgi teknolojisindeki gelişmeler ile, elde edilen, üretilen ve saklanan mültimedya veri miktarı hızlı bir şekilde artmakta ve bu veriler günümüzde birçok uygulamada kullanılmaktadır. Bu nedenle, bu verilerin düzenlenmesi ve bu verilere büyük miktarlarda bilgi bulunduran saklama alanlarından erişim gereksinimi, hem ticari hem de akademik olarak, bir tetikleyici etken oluşturmuştur. Kaçınılmaz olan bu eğilime bağlı olarak, ilk olarak resim ve özellikle daha sonra da video veri tabanı yönetim sistemleri, geleneksel veri tabanı sistemlerinin mültimedya için uygun olmaması nedeniyle, büyük bir ilgi çekmiştir. Bu tezde, yeni bir video veri tabam sistem mimarisi önerilmektedir. Bu mi marinin özelliği, yerleşimsel, zamansal, nesne görünüm, harici önerme, hareket izdüşüm ve benzerlik tabanlı nesne hareket koşullarının herhangi bir kombinas yonunu içeren yerleşim-zamansal sorgulara bir bilgi tabanı üzerine kurulu kural tabanlı bir sistem ile, anlamsal (anahtar kelime, olay/aktivite ve kategori tabanlı) ve alt seviyedeki (renk, şekil ve desen) video sorgularına da nesneye yönelik ve ilişkisel bir veri tabanı kullanılarak tam bir desteğin sağlanmasıdır. Bu tez kapsamında elde edilen araştırma sonuçları, BilVideo olarak isimlendirdiğimiz bir video veri tabanı yönetim sistemi prototipinin gerçekleştirilmesinde kul lanılmıştır. BilVideo sisteminin parçaları olan Gerçek Çıkartıcı, Video Anlamsal îlişkilendirici, Web tabanlı görsel sorgu arayüzü ve SQL benzeri metne dayalı sorgu dili de tanıtılmaktadır. Ayrıca, BilVideo sisteminin sorgu işlemcisi ve yerleşim-zamansal sorgu işleme yöntemimiz de tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DATA MODELING AND QUERYING FOR VIDEO DATABASES Mehmet Emin Dönderler Ph.D. in Computer Engineering Supervisors: Assoc. Prof. Dr. Özgür Ulusoy and Asst. Prof. Dr. Uğur Güdükbay July, 2002 With the advances in information technology, the amount of multimedia data captured, produced and stored is increasing rapidly. As a consequence, multime dia content is widely used for many applications in today's world, and hence, a need for organizing this data and accessing it from repositories with vast amount of information has been a driving stimulus both commercially and academically. In compliance with this inevitable trend, first image and especially later video database management systems have attracted a great deal of attention since tra ditional database systems are not suitable to be used for multimedia data. In this thesis, a novel architecture for a video database system is proposed. The architecture is original in that it provides full support for spatio-temporal queries that contain any combination of spatial, temporal, object-appearance, external-predicate, trajectory-projection and similarity-based object-trajectory conditions by a rule-based system built on a knowledge-base, while utilizing an object-relational database to respond to semantic (keyword, event/ activity and category-based) and low-level (color, shape and texture) video queries. Research results obtained from this thesis work have been realized by a prototype video database management system, which we call BilVideo. Its tools, Fact-Extractor and Video- Annotator, its Web-based visual query interface and its SQL-like tex tual query language are presented. Moreover, the query processor of BilVideo and our spatio-temporal query processing strategy are also discussed.