The Optimum spacing between parallel heat generating boards cooled by forced convection
Zorlanmış taşınımla soğutulan ısı yayan paralel kartlar arasındaki optimum uzaklık
- Tez No: 116147
- Danışmanlar: PROF. DR. HAFİT YÜNCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: forced convection, laminar and turbulent flow, optimum spacing, numerical analysis, parallel plates, electronic equipment. IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
oz ZORLANMIŞ TAŞINIMLA SOĞUTULAN ISI YAYAN PARALEL KARTLAR ARASINDAKİ OPTİMUM UZAKLIK EKİCİ, Özgür Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hafit Yüncü Temmuz 2001, 92 Sayfa Bu çalışmada zorlanmış taşınımla soğutulan, sabit hacimli elektronik paket içine yerleştirilmiş ısı yayan paralel kartlar nümerik olarak incelenmiştir. Çalışmanın temel amacı, maksimum ısı transferi için kartlar arasındaki optimum uzaklığın belirlenmesidir. Optimum uzaklığı belirlenmesinde, kartlar arasındaki değişen uzaklıklar için basınç düşümü sabit olarak alınmıştır. Gelişmekte olan laminer ve türbülans akışlarda sabit yüzey sıcaklığı ve sabit ısı akısı sınır şartları nümerik olarak incelenecektir. Süreklilik, momentum ve enerji denklemlerini, gelişmekte olan iki boyutlu akış için çözmek amacıyla JAVA programlama dilinde nümerik bir kod geliştirilmiştir. Temel denklemleri sonlu hale dönüştürmek (discretization) içinde kontrol hacmine dayalı, sonlu fark yöntemi uygulanmıştır. Sayısal çözümlerdenelde edilen sonuçlar, literatürde varolan teorik ve deneysel sonuçlarla karşılaştırılmıştır. Sayısal çözümler, laminer akış için bir optimum uzaklığın literatürde de [16,17] belirtildiği gibi ısıl sınır şartlarına bağlı olmadığını göstermektedir. Türbülans akış için ise optimum uzaklık laminer akıştakinden farklı olarak, sabit yüzey sıcaklığı ve sabit ısı akısı sınır şartlarıyla değişmektedir. Anahtar kelimeler; zorlanmış taşınım, laminer ve türbülans akış, optimum uzaklık, nümerik analiz, paralel yüzeyler, electronik teçhizat. vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE OPTIMUM SPACING BETWEEN PARALLEL HEAT GENERATING BOARDS COOLED BY FORCED CONVECTION EKİCİ, Özgür M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Hafit Yüncü July 2001, 92 Pages In this study, parallel heat-generating boards in fixed volume of electronic package cooled by forced convection were investigated numerically. The main objective of the study was to determine the optimum spacing between the heat-generating boards in order to maximize the heat transfer rate. The constraint of the optimization procedure is the constant pressure head maintained for the electronic package for varying spacing of heat-generating boards. Constant wall temperature and constant wall heat flux types of thermal boundary conditions were considered for both laminar and turbulent flows in developing region. A numerical code was developed in JAVA programming language to solve continuity, momentum and energy equations in developing region for two- iiidimensional flow. For the discretization of the governing equations, a control- volume-based finite difference procedure was used. Results of the numerical solution were compared with the experimental, theoretical and numerical results in the literature for the purpose of verification. The results of the optimization procedure showed that an optimum spacing exists and it is practically independent from the type of thermal boundary condition for the laminar flow as indicated in literature [16,17]. The same optimization procedure was applied for the turbulent flow and it was shown that an optimum spacing also exists for the turbulent flow, but unlike in laminar flow it is different for the constant wall temperature and constant wall heat flux type thermal boundary conditions.