Development of an interactive visual planar mechanism synthesis and analysis program by using delphi object oriented programming environment
Delphi nesne yönelimli programlama ortamı kullanılarak etkileşimli, grafik kullanıcı arayüzlü dört uzuvlu düzlemsel mekanizma sentez ve analiz programının geliştirilmesi
- Tez No: 116232
- Danışmanlar: PROF. DR. ERES SÖYLEMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mekanizma Sentezi, Mekanizma Analizi, Nesne Yönelimli Programlama, Burmester Teorisi, Sonlu ve/veya Sonsuz Yakın Konumlar, Vektör çifti Gösterimi, Delphi. vı, Mechanism Synthesis, Mechanism Analysis, Object Oriented Programming, Burmester Theory, Multiply Separated Positions, Dyadic Representation, Delphi. IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
oz DELPHI NESNE YÖNELİMLİ PROGRAMLAMA ORTAMI KULLANILARAK, ETKİLEŞİMLİ, GRAFİK KULLANICI ARAYÜZLÜ DÖRT UZUVLU DÜZLEMSEL MEKANİZMA SENTEZ VE ANALİZ PROGRAMININ GELİŞTİRİLMESİ Sezen, Ahmet Serdar Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Eres Söylemez Haziran 2001, 116 sayfa Kullanıcıya eksiksiz ve kullanıcı dostu bir tasarım ortamı sunmak üzere, düzlemsel dört çubuk mekanizmaların sentez ve analizini yapan görsel, etkileşimli bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. Sentez yöntemleri olarak konum, yörünge ve fonksiyon sentezi seçilmiştir. Mekanizma oranlan bilinen veya sentez işlemi sonunda elde edilen bir mekanizma, sabit ve hareketli yuvarlanma eğrileri, pol teğeti ve normali gibi anlık hareket özellikleri ve hız, ivme, açısal hız ve açısal ivme gibi kinematik değerler için analiz edilebilmektedir. Sentez çözümleri için vektör çifti yaklaşımı seçilmiştir. Bu yaklaşım, sentezlenecek mekanizmanın hareketini vektör çiftleri ve kompleks sayılan kullanarak modeller. Matematik denklemlerin çözümünde analitik metodlar kullanılmıştır. Alan bölmemetodu gibi basit kök bulma yöntemleri haricinde nümerik çözüm kullanılmamıştır. Mekanizma analizinde asıl çözüm metodu olarak Freudenstein denklemi, temel geometri ve trigonometri kavramları ile beraber kullanılmıştır. Quad-Link programının kodu, nesne yönelimli, olay güdümlü, görsel bir programlama ortamı olan Delphi 4 kullanılarak yazılmıştır. Quad-Link menfiler ve araç çubukları ile klasik bir Windows yazılımının arayüzüne ve ticari Windows programlarının ortak özellikleri olan Kaydet, Aç, Yazdır ve benzeri komutlara sahiptir. Delphi 'nin nesne yönelimli özellikleri, modüler, sınıf yapılı ve daha iyi kaynak kullanmaya yönelik olarak dinamik hafıza ayırımını kullanan bir kod oluşturmak için kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF AN INTERACTIVE VISUAL PLANAR MECHANISM SYNTHESIS AND ANALYSIS PROGRAM BY USING DELPHI OBJECT ORD2NTED PROGRAMMING ENVmONMENT Sezen, Ahmet Serdar M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Eres Söylemez June 200 1, 1 1 6 pages A visual, interactive computer program, which accomplishes the synthesis and analysis of planar four bar mechanisms, is developed to give the designer a complete, user friendly designing atmosphere. The synthesis tasks are held as motion generation, path generation with prescribed timing and function generation. A mechanism, whose proportions are known or determined through the synthesis procedure, can be analyzed for the instant motion characteristics such as the fixed and moving centrodes, the pole normal-tangent, the inflection circle; and the kinematic entities such as the velocity, acceleration, angular velocity and angular acceleration. In synthesis, the dyadic approach is used. This approach introduces vector pairs and complex number algebra to model the motion of the synthesized mechanism. In the solution of the mathematical equations, analytic methods are used. Except for the basic root finding methods such as the bisection method, no numerical schemes are mused. In the analysis of the mechanisms, Freudenstein's equation is used as the main solver with some additional usage of basic geometric and trigonometric concepts. The code for the program Quad-Link, is written by using Delphi 4®, which is an object oriented, event driven, visual computer programming environment. Quad- Link has a classic Windows® interface with menus, toolbars, and all the common tasks for a Windows® commercial program such as Save, Open, Print etc. options. The object-oriented characteristics of Delphi is used extensively for a modular, class structured code which uses Dynamic Memory Allocation to achieve a better resource usage.