Döner tip rejeneratörlerin etkinliğinin sonlu farklar yöntemiyle hesaplanması
Calculation of rotary regenerators of effectiveness by finite difference method
  1. Tez No: 116626
  2. Yazar: FEHMİ DEMİRALP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASİN VAROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Heat Exchanger, Finite Difference, Effectiveness. DC
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmada, döner tip rejeneratörlerin etkinliği nümerik olarak hesaplanmıştır. Rejeneratör diferansiyel denklemleri termodinamiğin birinci kanunu dikkate alınarak çıkarılmıştır. Rejeneratördeki akışkan ve duvar sıcaklıklarını hesaplamaya yarayan diferansiyel denklemler sonlu farklar yöntemlerinden biri olan İmplisit Değişen Yönler metoduyla çözülerek rejeneratördeki sıcaklık dağılımları hesaplanmıştır. Bu sıcaklık dağılımlarından da döner tip rejeneratör etkinliği hesaplanmıştır. Elde edilen sıcaklık dağılımları ve rejeneratör etkinliğinin çeşitli boyutsuz parametrelerle değişimi grafiklerle gösterilmiştir. Anahtar Kelimeler : Isı Değiştirici, Sonlu Farklar, Etkinlik. vm
Özet (Çeviri)
In this study, the effectiveness of rotary regenerators has been calculated numerically. Regenerator differential equations have been written using the first law of thermodynamics. Two differential equations have been used for calculation of fluid and wall temperature from finite difference methods mat which the Alternating Direction Implicit Method (ADIM) in the regenerator. This effectiveness of the rotary type regenerator has been calculated from the temperature distributions. The temperature distributions and have the regenerator effectiveness have been to demonstrate by graphics the different non- dimensional parameters the variation.