Döner tip rejeneratörlerin etkinliğinin numerik olarak hesaplanması
Numerically calculation of rotary regenerator effectiveness
  1. Tez No: 50386
  2. Yazar: ŞABAN ÜNAL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TUNCAY YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Döner Rejeneratör, Enerji Geri Kazanımı, İklimlendirme, Rotary Regenerator, Energy Recovery, Air-conditioning
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu çalışmada, enerji tasarrufu amacıyla çeşitli alanlarda kullanılan döner tip rejeneratörlerin etkinliği nümerik olarak hesaplanmıştır. Bunun için önce termodinamiğin birinci kanunu dikkate alınarak döner tip rejeneratörlerdeki sıcaklık dağılımını hesaplamaya yarayan diferansiyel denklemler çıkarılmıştır. Akışkan ve duvar sıcaklıklarının hesaplanmasında kullanılan iki diferansiyel denklem birlikte çözülerek döner tip rejeneratördeki sıcaklık dağılımı hesaplanmıştır. Diferansiyel denklemlerin çözümünde nümerik yöntemlerden sonlu farklar yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen sıcaklık dağılımlarından da rejeneratör etkinliği hesaplanmıştır. Basitleştirilmiş rejeneratör diferansiyel denklemlerinin çözümü sonucunda elde edilen sıcaklık dağılımları ve etkinlik değerleri literatürdeki sonuçlarla karşılaştırılmıştır. Basitleştirilmiş rejeneratör diferansiyel denklemlerinin, bu çalışmada kullanılan çözüm yöntemiyle çözülmesi sonucunda elde edilen değerlerle, aynı denklemlerin analitik olarak çözülmesi sonucunda elde edilen değerlerin birbirine çok yakın olduğu görülmüştür. Daha sonra rejeneratör etkinliğinin çeşitli boyutsuz parametrelerle değişimi incelenmiş ve bunların rejeneratör etkinliğini ne şekilde etkiledikleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effectiveness of rotary regenerators, which are used for energy recovery in different fields, has been calculated numerically. Firstly, regenerator differential equations have been written using the first law of thermodynamics. Temperature distribution in the regenerator has been calculated by solving simultaneously two differential equations for fluid and wall temperatures. A finite difference numerical method has been used for solving the differential equations. The effectiveness of the regenerator has been calculated from the temperature distributions. Results for the temperature distribution in the literature have been compared with the results calculated from simplified regenerator differential equations. It has been found that there is no significant difference in between these results. Finally, the influence of physical and thermal non-dimensional parameters on the regenerator effectiveness has been investigated and the results have been illustrated by graphics and tables.