Farklı dokulardaki bazı elementlerin ICP-atomik emisyon spektrofotometresi ile tayini
Determination of some trace elements in different tissues by ICP-atomic emission spectrophotometer
  1. Tez No: 116640
  2. Yazar: SEMA ATEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ÖLÇÜCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Eser element, ICP - atomik emisyon spektrofotometresi, Rat, Doku, Trace elements, ICP - atomic emision spectrophotometer, Rats, Tissues
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 35
Özet
II ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ FARKLI DOKULARDAKİ BAZI ESER ELEMENTLERİN ICP ATOMİK EMİSYON SPEKTROFOTOMETRESİ İLE TAYİNİ Sema ATEŞ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 2002, Sayfa:25 Bu çalışmada kontrol, 7,12 - Dimetilbenz [a] antrasen (DMBA), linalool, lipoik asit, linalool + DMBA ve lipoik asit + DMBA grupları halinde beslenen ratların beyin, böbrek, karaciğer, akciğer, kas, testis dokularındaki eser elementler, Cu, Zn, Cd, Fe, Mn ve mineraller Ca ve Mg elementleri ICP - atomik emisyon spektrofotometresi ile tayin edildi. Kontrol grubu ile karşılaştrıldığında DMBA grubunda karaciğer ve böbrek dokularındaki Ca ve Cd'nin seviyeleri önemli ölçüde arttığı gözlendi. DMBA grubunun karaciğer dokusunda Fe (PO.01), Zn (PO.05), Cu (PO.05) ve böbrek dokusunda Mg (P0.05). Sonuç olarak dokulardaki tayin edilen elementlerin miktarları üzerine linalool ve lipoik asit'in koruyucu etkisi olduğu gözlendi.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT MASTER THESIS DETERMINATION OF SOME TRACE ELEMENTS IN DIFFERENT TISUES BY ICP ATOMIC EMISION SPECTROPHOTOMETER Sema ATEŞ Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciencies Department of Chemistry 2002, Page:25 In this work, trace elements Cu, Zn, Cd, Fe, and minerals Mn, Ca and Mg in brain, kidney, liver, lung, muscle and testis of rats fet in case of groups such as control, 7,12 - dimethyl benz[a]antracene (DMBA), linalool, lipoic acid, linalool + DMBA and lipoic acid + DMBA were determined by ICP - atomic emision spectrophotometer. The levels of Ca and Cd in liver and kidney tisues observed that significantly had increased (P0.05). In conclusion, it was observed that the proctective effect administrated linalool and lipoic acid on the amount of determined elements in tissues.